"Vjerujem da SDA uključujući i Sebiju Izetbegović ne žele rat i žrtve, ali oni nemaju šta ponuditi građanima"

Aktuelno
"Vjerujem da SDA uključujući i Sebiju Izetbegović ne žele rat i žrtve, ali oni nemaju šta ponuditi građanima"
,

U emisiji Pressing s Amirom Zukićem gostovala su četvorica lidera stranaka iz cijele Bosne i Hercegovine: Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Edin Forto iz Naše stranke, Ilija Cvitanović predsjednik HDZ-a 1990 i Nenad Stevandić, prvi čovjek Ujedinjene Srpske. Na početku su govorili o izjavama Sebije Izetbegović, supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića i kandidatkinje za Skupštinu Kantona Sarajevo, ali i predizbornim debatama.

S obzirom na to da kandidati za najveće funkcije odnosno članove Predsjedništva BiH i predsjedništva RS se nisu sučeljavali u emisijama, izuzev kandidata za člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda na FTV, na početku su lideri stranaka govorili o odlascima  i neodlascima iz debata kao što je to bio slučaj na N1 ili bojkotu debata na određenim medijima.

Stevandić kaže da za to postoji rješenje.

“Možda bi se to moglo izbjeći da postoji tzv. drugi krug i da onda imamo kao u Americi. Odabere se nezavisni voditelj i sve televizije prenose to sučeljavanje”, kazao je Stevandić.

Što se tiče drugog kruga izbora Cvitanović navodi da će se za njega zalagati ako bude izabran odnosno u poziciji da tako nešto predloži.

“Stvar debatiranja je stvar kulture, to je stvar demokratskog iskoraka i bontona. Dakle, sramota je da nismo imali ključne političke lidere u Bosni i Hercegovini da kažu javnosti što su radili, što će raditi. Da prezentiraju ono što će raditi eventualno da se ispričaju za propuste koje su imali to je meni potpuno neprihvatljivo i nezamisljivo”, rekao je Cvitanović.

Edin Forto je komentarisao to što je u debati na FTV-u Bakir Izetbegović govorio na engleskom, a Denis Bećirović inače kandidat SDP BiH kojeg Naša stranaka podržava nije.

“Možda je spremio par rečenica na engleskom pa je to onda isporučio i onda zaboravio do sljedeće debate”, objasnio je Forto a na pitanje da li je to dogovoreno s voditeljem odnosno FTV-omn rekao je: “Ne znam, vi procijenite”.

Tu je Konaković bio direktniji.

“Ja mislim da je bilo dogovoreno pitanje s obzirom da poznajem gdina Izetbegovića on zna engleski onako, pomalo”, kazao je Konaković.

Izjave Sebije Izetbegović, supruge lidera SDA i kandidatkinje za Skupštinu Kantona Sarajevo koja se nadovezala na izjave Amora Mašovića i masovne grobnice koristila u političke svrhe, Konaković je ranije komentarisao i podnio prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH i najavio krivičnu prijavu.

“To je najmorbidnija izjava koju sam u svom političkom životu čuo i vidio i došla je od osobe od koje ne očekujete da tako nešto kaže. Postoji ta zloupotreba i “dodikizacija” političke scene u kojima od takvog čovjeka i sličnim njemu možemo čuti narative sličnim tim koji se ne libe da govore o tom stradanju, genocidu i ubijanju ljudi u svrhu skupljanja jeftinih političkih poena, ali od supruge predsjednika SDA to niko nije očekivao”, objasnio je Konaković.

Dodao je da je “Dnevnik iz budućnosti Harisa Zahiragića, također kandidata SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo pogotovo u dijelu “spomenika vojniku tzv Vojske RS” bolest.

Za Fortu je sve navedeno pokazatelj da SDA nema šta konkretno ponuditi za razliku od vlasti koju čini tzv “Trojka”

“Ja duboko vjerujem da SDA i uključujući i Sebiju Izetbegović ne žele rat i žrtve, ali oni nemaju šta ponuditi građanima”, istakao je Forto.

Za Cvitanovića “izjave Sebije Izetbegović nisu normalne”.

Izjave Sebije Izetbegović ali i ranije izjave Bakira Izetbegovića, komentarisao je i Stevandić.

“To je zadnja linija odbrane jer na svim drugim pitanjima, ekonomskog razvoja, pitanjima stabilnosti regije i Balkana gdje ste bili glavni kočničar Otvorenog Balkana i regionalnog povezivanja pa zakuhali sa Hrvatskom i Srbijom šta ćete drugo pričati nego to“, kazao je Stevandić.

Na pitanje da li onima koji propagiraju mržnju treba zabraniti učešće na izborima, pogotovo nakon izjava Milorada Dodika, Stevandić je odgovorio

“Da dadnete nekome to da tumači i da on svoje političke konkuretne odstranjuje sa izbora. Tako su nama na prošlim izborima pokušali zabraniti izlazak na izbore i ukrali nam mjesec dana kampanje i niko nije odgovarao”, istakao je Stevandić.

Ne propustite