OPASNE IGRE ISPOD BALTIČKOG MORA: Sabotaža na ruskim plinovodima dogodila se na isti dan kad je službeno pokrenuta "Baltička cijev" - važan novi plinovod koji spaja Norvešku i Poljsku

Objavljeno:28.09.2022 - 18:33
A A A Times Arial

EU ministar vanjskih poslova, Josep Borrell, poručio je danas kako su curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 rezultat "namjernog čina". Time se pridružio sve većem broju EU dužnosnika koji tvrde da je izvedena sabotaža odnosno napad na ruske plinovode ispod Baltičkog mora koji spajaju Rusiju i Njemačku. No, baš nitko, pa ni Borrell, iz Europske unije za sad ne želi uperiti prstom u potencijalnog krivca. Ukrajina je pak jutros poručila kako je iza svega zasigurno stajala Rusija jer, kako tvrde, žele izazvati "energetsku paniku pred zimu". Ali ni Ukrajinci nisu dali nikakav konkretan dokaz. U međuvremenu su se oglasili i visoki dužnosnici iz Poljske koji također optužuju Rusiju, piše Advance.hr.

Zanimljivo je pak da i Rusi poručuju kako je ovo moguća sabotaža, ali čak ni oni, za sad, ne navode tko bi mogao biti kriv i što se ovdje točno dogodilo. Pojedini ruski mediji pak sugeriraju kako su iza sabotaže/napada stajali SAD ili Ukrajinci.

Ono što se pak zna je da su pronađene tri rupe iz kojih pušta plin, a pošto su pronađene na dva odvojena plinovoda svima je jasno da ovo ne može biti slučajnost. Nadalje, seizmolozi iz Švedske navode kako su detektirali snažne eksplozije te vjeruju da su iste stvorile oštećenja na plinovodima.

Borrell je jutros pak poručio: "Svako namjerno ometanje europske energetske infrastrukture je apsolutno nedopustivo i bit će suočeno sa snažnim i ujedinjenim odgovorom". Sličan komentar dala je sinoć i šefica EU komisije, Ursula von der Leyen.

No, što će spomenuti EU lideri reći ako se ispostavi da je napad izveo netko od njihovih saveznika? Iako EU najavljuje istragu za sad nisu predstavljeni neki konkretni planovi što bi moglo sugerirati da se Bruxelles možda potencijalno i boji ishoda takve istrage i što bi ista mogla otkriti.

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 nije ni pokrenut nakon izgradnje, a Sjeverni tok 1 je u praktičnom smislu zaustavljen još od kolovoza. Ipak, ova oštećenja udaljavaju čak i hipotetsku mogućnost da bi plin mogao ponovno teći iz Rusije prema Europi.

No, zato će teći iz Norveške. Naime, isti dan kad je otkriveno da su ruski plinovodi oštećeni otvoren je službeno novi plinovod, Baltička cijev. Riječ je o projektu koji spaja Norvešku, preko Danske, s Poljskom. Isti je svakako važan za cijelu Europsku uniju, no mnogi će primjetiti da otvaranje istog na isti dan kad su potencijalno raznijeti ruski predstavlja veliku simboliku.

Izvori: euronews.com | dw.com | BBC | The New York Times