Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, objavila je južnokorejska vojska

Svijet
Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, objavila je južnokorejska vojska
Sjeverna  Koreja je ispalila "neidentificiranu balističku raketu", priopćila je južnokorejska vojska, tek nekoliko dana nakon zadnjeg pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji. "Sjeverna Koreja je ispalila neidentificiranu balističku raketu u Istočno more", priopćio je združeni glavni stožer u Seulu, misleći pritom na vode koje se nazivaju i Japansko more.

Sjeverna  Koreja je ispalila "neidentificiranu balističku raketu", priopćila je južnokorejska vojska, tek nekoliko dana nakon zadnjeg pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji. "Sjeverna Koreja je ispalila neidentificiranu balističku raketu u Istočno more", priopćio je združeni glavni stožer u Seulu, misleći pritom na vode koje se nazivaju i Japansko more, piše Hina.

I japanska obalna straža je potvrdila mogućnost lansiranja balističke rakete, prenoseći informaciju japanskog ministarstva obrane te je pozvala brodove da budu na oprezu. Ovo lansiranje je dio dosad neviđenog niza vojnih pokusa Pjongjanga ove godine.

Južnokorejska obavještajna agencija upozorila je da se Pjongjang priprema za izvođenje novog nuklearnog pokusa. Sjever je dovršio "treći tunel u nuklearnoj elektrani Punggye-ri", rekao je novinarima zastupnik Yoo Sang-bum nakon sastanka tajnih služba  u Seulu.

Američka potpredsjednica Kamala Harris treba u četvrtak doputovati u Seul u kratak posjet, tijekom kojega će posjetiti razvojačenu zonu između dviju Koreja. Ovog tjedna je brod na nuklearni pogon USS Ronald Reagan sudjelovao u vojnim vježbama s južnokorejskom vojskom u vodama poluotoka.

Washington je glavni saveznik Seula na polju sigurnosti i oko 28.500 američkih vojnika je stacionirano u Južnoj Koreji. Dvije zemlje odavno održavaju zajedničke vojne vježbe za koje tvrde da su isključivo obrambene naravi, ali ih Sjeverna Koreja smatra pripremom za invaziju.

Ne propustite