Rusija objavila prve rezultate referenduma, oglasio se i Putin

Objavljeno:27.09.2022 - 19:07
A A A Times Arial

Zapadni mediji procjenjivali su da se očekuje kako će potpora pridruživanju Rusiji iznositi oko 80 do 90 posto.

Referendum u okupiranim područjima Proruske vlasti četiri ukrajinske pokrajine pod nadzorom Rusije objavile su da se prema prvim rezultatima referenduma za pripojenje Rusiji izjasnilo 96 posto birača, javljaju ruske agencije.

Vlasti svake od četiriju regija – Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižja – potvrdile su da se “za” pripojenje Rusiji izjasnilo između 96 i 98 posto birača na referendumima koje je međunarodna zajednica nazvala “lakrdijom”.

Podaci o tako visokom izjašnjavanju za aneksiju temelje se na 20 do 27 posto glasova, javljaju agencije Ria Novosti, Tass i Interfax, prenosi agencija AFP. Utorak je bio završni dan referenduma u četiri navedene regije istoka Ukrajine koje je međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, nazvala kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava bez minimuma demokratskih standarda.

Zapadni mediji procjenjivali su da se očekuje kako će potpora pridruživanju Rusiji iznositi oko 80 do 90 posto. Potom bi separatisti trebali podnijeti službeni zahtjev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da uđu u sastav teritorija Rusije.

Kremlj je dao do znanja da bi se to moglo dogoditi brzo. Ruske snage uglavnom kontroliraju teritorij četiriju regija koje predstavljaju oko 15 posto Ukrajine, ili otprilike teritorij veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014., veličine Belgije. Ruski parlament – Duma – mogao bi formalizirati aneksiju u sljedećih nekoliko dana.