Iz KO SDA Sarajevo komentirali sinoćnje izjave Sebije Izetbegović i Konakovićevu reakciju

Objavljeno:27.09.2022 - 15:15
A A A Times Arial

Iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo oglasili su se povodom reakcije predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sinoćnje izjave Sebije Izetbegović koje je izrekla na stranačkom skupu SDA.

Kako su rekli, Bošnjake u masovne grobnice vode oni koji nisu podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u i koji su na taj način umanjili šanse za dobijanje većeg broja mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

"To su oni koji odbijaju priliku za zaustavljanje antidržavnog djelovanja i sprječavanje provođenja aparthejda na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je počinjen genocid. Činjenica je da Bošnjake u koncentracione logore vode oni koji su nakon dvanaest godina grad Mostar isporučili onima koji veličaju zločine paradržavne tvorevine tzv. Herceg-Bosne. To su isti oni koji su podlegli pritiscima i u Neumu prihvatili nedemokratske prijedloge i rješenja, za šta su bili pohvaljeni od brojnih lobista i državnog vrha Republike Hrvatske", kažu iz KO SDA Sarajevo.

Dodali su da Bošnjake u političko ropstvo, koncentracione logore i masovne grobnice vode oni koji branioce Sarajeva nazivaju “seljacima”, koji u gradu “živih lomača” Višegradu, paradiraju uz trube, srpske pjesme i zastave.

"To su oni kojima smeta ezan i koji bi da drže moralne lekcije jedinom vjerskom poglavaru u Evropi, koji je nakon Drugog svjetskog rata bio žrtva koncentracionih logora", dodaju iz KO SDA Sarajevo.

Napomenuli su da nastojanja da se pomjere granice dopuštenosti Bošnjacima da otvoreno i glasno govore o svojoj patnji, da artikuliraju svoje nacionalne, kulturne i političke interese, predstavljaju pokušaj “yutelizacije” stvarnosti, raspamećivanja i odrođavanja naroda nad kojim je počinjen genocid.

"To je hegemonistička agenda koju provode neprijatelji i razbijači Bosne i Hercegovine, koji Bošnjacima umjesto uređene demokratske države i njene evropske perspektive, priželjkuju “palestinizaciju” i nestanak. Tu agendu SDA neće prihvatiti, nikada", poručuju iz KO SDA Sarajevo.

Izvor:Klix