Hoće li Sebija biti sankcionirana: Evo kakve su predviđene kazne za govor mržnje

Bosna i Hercegovina
Hoće li Sebija biti sankcionirana: Evo kakve su predviđene kazne za govor mržnje
,

Iako često pomislimo da nas na bh. političkoj sceni ništa više ne može iznenaditi, domaći politički protagonisti uvijek se potrude da iskopaju novo dno. Ovog puta to je opet pošlo za rukom Sebiji Izetbegović, kandidatkinji SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo i supruzi Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je rekla da će bivši članovi SDA koji su im sada oponenti, ako uspiju, voditi u Tomašice i masovne grobnice, piše Avaz.

- Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice - rekla je Izetbegović.

Zbog ove izjave delegacija Naroda i Pravde na čelu sa predsjednikom stranke Elmedinom Konakovićem predala je danas CIK-u zvaničnu prijavu protiv Sebije Izetbegović.

Podsjetimo, tokom ljeta ove godine Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je izmjene Izbornog zakona kojima je, između ostalog, pooštrio kazne za zloupotrebu i kršenje izbornog procesa.

Zakon definiše da će onaj koji bude upotrebljavao govor mržnje tokom kampanje biti sankcioniran kaznom od 3 do 30 hiljada konvertibilnih maraka.

Kazne za govor mržnje

FOTO: CIK

Član 19.9. Zakona mijenja se i glasi:

“(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 30.000,00 KM kaznit će se za povredu politički subjekt, ako:

11. koristi se govorom mržnje, i/ili objavi ili upotrijebi sliku, simbol, audio i video zapis, SMS poruku, internet komunikaciju, društvenu mrežu i mobilnu aplikaciju ili drugi materijal koji može tako djelovati [član 7.3 stav (1) tačka 7.];

Ostaje da se vidi da li će CIK, u skladu sa zakonom kazniti Sebiju Izetbegović i njenu stranku i kolika kazna će im biti izrečena.

Ne propustite