Počelo suđenje za ubistvo Adnana Hadžagića: Porodica i ja smo danas doživjeli neprijatan šok

Crna hronika
Počelo suđenje za ubistvo Adnana Hadžagića: Porodica i ja smo danas doživjeli neprijatan šok
.

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održano ročište policajcima Adnanu Karamanu, Kemalu Hrvi i Džemalu Hadžiabdiću koji se terete za ubistvo Adnana Hadžagića u ljeto 2020. godine. 

Optuženu trojicu policajaca Tužilaštvo tereti i za krivična djela zlostavljanja u obavljenju službe i nanošenje teške tjelesne povrede.

Advokat porodice Hadžagić Senad Pećanin kazao je za portal Radiosarajevo.ba da su danas on, kao i porodica mladića, doživjeli neprijatan šok.

"Saznali smo da ovo nije bilo prvo već drugo ročište. Prvo je, ako sam dobro zapamtio, održano u junu. Ni ja ni porodica nismo dobili poziv za prvo ročište. To prvi put u životu doživljavam", rekao je Pećanin. 

Naveo je da je danas pokušao da se obrati Sudskom vijeću: 

"Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu se pobrinulo da dokazi u ovom predmetu nikad ne ugledaju svjetlo dana. Kada sam počeo govoriti o tome, sutkinja mi nije dozvolila da nastavim i počelo je saslušanje porodice ubijenog mladića", kaže Pećanin. 

"Mogu izraziti sumnju da postupak kreće u pravcu zataškavanja ubistva i dokaza protiv onih koji su ubili Adnana Hadžagića.

Iz Kantonalnog tužilaštva su tvrdili da je pao sa zida visokog dva metra. Vršio se dugo pritisak na porodicu da se ne obavi obdukcija. Govorili su da će porodica morati plaćati ležanje tijela što je izuzetno skupo, a znali su da je porodica teškog finansijskog stanja. Učinili su sve da se mladić sahrani, čime bi bilo spriječeno da se dođe do dokaza i načina na koji je stradao. 

Ipak, porodica nije odustala. Obdukcija je utvrdila da je do smrti došlo nakon teškog premlaćivanja", dodao je Pećanin. 

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila salušanje 25 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite