Šef samoproglašene DNR tvrdi "Mi ćemo se vrlo brzo ponovo ujediniti sa Rusijom", pozivajući se na "lažne" rezultate referenduma koje podržava Moskva

Objavljeno:27.09.2022 - 14:08
A A A Times Arial

Foto: Anatoliy Zhdanov/Kommersant/Sipa USA/AP

Šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck izjavio je u utorak da očekuje da će ukrajinska regija Donjeck – čije velike dijelovi još uvijek kontrolira ukrajinska vlada – biti „vrlo brzo ponovo ujedinjena s Rusijom“.

Izjava Denisa Pušilina dolazi uprkos činjenici da prije invazije nijedna regija Ukrajine nije podržala ujedinjenje s Rusijom.

Anketa CNN-a među Ukrajincima sprovedena u februaru pokazala je da nijedan region u zemlji nema više od jednog od pet ljudi koji podržava ujedinjenje Ukrajine sa Rusijom.

Pušilin je na ruskoj državnoj televiziji rekao da očekuje preliminarne rezultate takozvanog referenduma – koji su vlasti u Kijevu i na Zapadu proglasile nezakonitom “prevarom” – već u utorak uveče.

"Siguran sam da ćemo se vrlo brzo ponovo ujediniti sa Rusijom, a za nas je to povratak kući", rekao je Pušilin. "Nećemo morati dugo čekati na rezultat."

"Zapravo, danas će biti potrebno samo sabrati cifre, a onda će biti objavljeni preliminarni rezultati."

Preliminarni rezultati se također očekuju u utorak u ukrajinskim regijama Lugansk, Herson i Zaporizhzhia, prema vlastima koje podržava Rusija u okupiranim dijelovima tih područja.