ANALIZA/RAT U UKRAJINI NA OPASNOJ PREKRETNICI: Ovo je trenutak pobjede ili gubitka za Putina, a on ne vidi budućnost u kojoj je gubitnik

Svijet
ANALIZA/RAT U UKRAJINI NA OPASNOJ PREKRETNICI: Ovo je trenutak pobjede ili gubitka za Putina, a on ne vidi budućnost u kojoj je gubitnik
Možda se bliži najopasniji trenutak sukoba u Ukrajini, piše CNN.

Možda se bliži najopasniji trenutak sukoba u Ukrajini, piše CNN.

U nekom trenutku ove sedmice, Kremlj će vjerovatno proglasiti da su "lažni" referendumi u četiri djelimično okupirana područja Ukrajine dali mandat za njihovu brzu asimilaciju u ono što Moskva naziva ruskom teritorijom.

Referendumi su nezakoniti prema međunarodnom pravu, a Ukrajina, Sjedinjene Države i ostatak NATO-a već su jasno dali do znanja da ovaj potez neće imati pravni status i da će dovesti do sankcija.

Ali to će se ipak dogoditi, a Rusija će vjerovatno iskoristiti trenutak da pojača centralnu prijetnju iza ove šarade, koju je tokom vikenda otvoreno izjavio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov: da Moskva zadržava pravo da "potpuno zaštiti" područja koja su formalno postala njena teritorija .

Prijetnja Moskve je očigledno nuklearna. Putin je predstavio svoju ratobornu retoriku – upozorivši prošle sedmice da će Rusija „iskoristiti sve raspoložive sisteme oružja“ ako bude potrebno – kao odgovor na nepostojeće nuklearne prijetnje NATO-a.

Ali njegovi zvaničnici su bili zapanjujuće jasni: žele da se upotreba nuklearnog oružja smatra realnom mogućnošću , a "ne blefom", kako je Putin rekao.

Mjesecima su zapadni zvaničnici odbacivali sve navode da je nuklearni sukob uopće moguć. Sada su američki predsjednik Joe Biden i zvaničnici njegovog kabineta prisiljeni javno slati poruke odvraćanja i spremnosti da umire svoje saveznike – i skoro sve ostale na planeti Zemlji.

Zaista je neugodno živjeti u vremenu kada američka vlada osjeća da mora javno upozoriti Rusiju – onu koja teško i neočekivano gubi od susjeda za kojeg su oduvijek mislili da ga mogu pokoriti po svojoj volji – da je upotreba nuklearnog oružja loša ideja. 
 

PUTIN JE SLABIJI SADA

1662989726-2022-09-07t180548z-1785395644-rc2ccw9v9hsc-rtrmadp-3-russia-economy-forum-putin-750x495-1

Djelimična mobilizacija ruskih civila bila je katastrofalna koliko je očekivao svako ko je pratio regrutaciju u Rusiji tokom decenija: „pogrešni“ ljudi su regrutovani, jer bogati bježe, a siromašni brojčano nadmašuju sve ostale.

Još uvijek nema odgovora na ključno pitanje kako će se ovih desetina hiljada neobučenih i možda nevoljnih vojnika snabdjeti i opremiti na liniji fronta, ako Moskva nije mogla adekvatno opremiti svoju regularnu vojsku u proteklih šest mjeseci?

U haosu mobilizacije već postoje propagandni moguli Kremlja kao što je Margarita Simonian, šefica državne mreže RT, koja djeluje kao agonična tetka na Twitteru za Ruse čiji su očevi, sinovi ili muževi pogrešno poslani na liniju fronta.

Oni tvrde da su previše revni lokalni zvaničnici krivi za greške u regrutaciji, ali ispod svega je rat i njegovo užasno procesuiranje koji su Rusiju doveli ovdje. 

Sve ovo ostavlja Putina daleko slabijim nego kada je gubio rat. Da poveća svoje nevolje, sada se suočava sa unutrašnjim neslaganjem koje je možda bez presedana. Njegov položaj zavisi od snage, a to mu sada nedostaje, gotovo potpuno. Malo je vjerovatno da će prisilna mobilizacija ostarjelih muškaraca i nevoljne omladine promijeniti računicu na bojnom polju, gdje je ukrajinski moral osnažen i njihova oprema se polako poboljšava.

ŠTA JE SLJEDEĆE? 

Dakle, ostaje nam Putin koji gubi, koji ne može sebi priuštiti da izgubi. Bez mnogo konvencionalne sile, mogao bi se poslužiti drugim alatima da preokrene ovu katastrofalnu poziciju.

Strateški avioni bi mogli da bombarduju dijelove Ukrajine, iako mnogi njeni gradovi izgledaju kao da se to već dogodilo. Mogao bi se okrenuti i hemijskom ili biološkom oružju, iako bi ono bilo preblizu njegovoj vlastitoj granici i izazvalo bi intenzivan međunarodni odgovor.

A tu je i nuklearna opcija – opcija koja je nekada bila toliko nezamisliva. Ali i to dolazi sa rizicima za Putina, osim vjerovatne vojne odmazde NATO-a. Putinova vojska ima problema, i postoji bojazan da neće biti u stanju da izvede precizan, ograničen i efikasan taktički nuklearni napad.

U danima koji su pred nama biće primamljivo odbaciti proširene tvrdnje Moskve o suverenitetu i zveckanje sabljama kao samrtne muke imperije koja je zaboravila pogledati ispod haube prije nego što je krenula u oluju. Ovo je trenutak pobjede ili gubitka za Putina, a on ne vidi budućnost u kojoj gubi, piše CNN u analizi.

Ne propustite