PREUKUSNO

JAČA IMUNITET I ČISTI KRVNE SUDOVE: Ovo je najbolji recept za kiseli karfiol, ŠTITI OD MNOGIH BOLESTI

Objavljeno:27.09.2022 - 10:45
A A A Times Arial

Karfiol spada u red najzdravijeg povrća, ali i u ono koje prečesto zaboravljamo. Nepravedno zanemaren, karfiol je vrijedan dar prirode koji se može pripremiti na bezbroj načina, ali jedan od najpopularnijih svakako je kiseli karfiol u zimnici.

Ovo povrće, inače, u 100 grama ima samo 25 kalorija, što ga čini niskokaloričnom namirnicom, a karfiol će vam biti od velike koristi bili na dijeti ili ne.

U 100 grama on ima samo pet grama ugljenih hidrata, skoro zanemarljivu količinu masti, a obiluje mikronutrijentima poput vitamina iz B kompleksa i vitamina C, fitohemikalijama, proteinima i vlaknima. Tu su i brojni minerali: kalijum, fosfor, selen i mnogi drugi.

Karfiol ima snažno antioksidativno dejstvo, zbog čega je on odlično sredstvo za prevenciju mnogih oboljenja, uključujući i kancer.

Naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ovog povrća može da smanji upale i sačuva kardiovaskularno zdravlje, kao i da pomać u detoksikaciji, smanji rizik od srčanog i moždanog udara, reguliše nivo holesterola u krvi...

Kiseli karfiol

Sastojci:

  • 1 velika glavica karfiola (oko 2 kilograma) ili dvije manje
  • 3 litra vode
  • 3 decilitra sirćeta
  • 10 kašika šećera
  • 3 kašike soli
  • 1 kesica vinobrana

Priprema

Dobro operite karfiol, pa ga podelite na cvetiće i stavite da odstoji 10 minuta u hladnoj vodi.

Za presolac u duboku šerpu sipajte tri litra vode, sirće, šećer i so, skuhajte, pa ostavite da se hladi.

Za to vrijeme, sipajte vodu u drugu šerpu, posolite i ostavite da proključa, pa ubacite karfiol i kuhajte oko tri minuta. Potom izvadite cvetiće karfiola i vratite ih u hladnu vodu na minut-dva. Zatim procijedite i ređajte cvetiće u sterilisane tegle.

U presolac sipajte 1 kesicu vinobrana (oko 5 grama), dobro promešajte, pa time prelijte cvetiće karfiola.

Zatvorite tegle.