Zastave na kraljevskim rezidencijama danas će ponovo biti podignute: Period žalosti se zvanično završava i monarhija se vraća svojim službenim dužnostima osam dana nakon kraljičine sahrane

Objavljeno:27.09.2022 - 10:31
A A A Times Arial

Foto: Buckingham Palace

Zastave na kraljevskim rezidencijama danas su se ponovo podigle pošto je okončan zvaničan period žalosti zbog kraljičine smrti, a monarhija se vratila svojim službenim dužnostima.

Zastave u kraljevskim rezidencijama ostale su spuštene na pola koplja do utorka u 8 ujutro, dok su se princ i princeza od Velsa spremali da posjete naciju po prvi put otkako su preuzeli svoje titule.

Od kraljičine smrti 8. septembra, kraljevska porodica je obavljala službene dužnosti samo tamo gdje je to bilo prikladno, a njeni članovi su se oblačili u crno kao znak poštovanja kada su u javnosti.

Oni će od utorka moći u potpunosti da obavljaju svoje uobičajene službene uloge nakon što ispoštuju sedmodnevnu žalost.

William i Kate će provesti dan putujući duž Velsa, prvo posjetiti Holyhead u Anglsiju u Sjevernom Velsu, a zatim otputovati u Svonsi u jugozapadnom Velsu.

Kralj Charles je otputovao u Škotsku ubrzo nakon kraljičine sahrane prošlog ponedjeljka i mogao je ostati u svojoj kući u Birkhallu do početka oktobra, slijedeći tradiciju koju je postavio pokojni monarh.

Kraljica bi inače tokom ljeta provodila oko 10 sedmica u svom škotskom domu, vraćajući se u London otprilike u vrijeme kada je počelo jesenje zasjedanje parlamenta.