Počinje popis stanovništva u Srbiji: NA TRI PITANJA GRAĐANI NE MORAJU DA ODGOVORE

Objavljeno:27.09.2022 - 08:18
A A A Times Arial

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu i trajat će do kraja oktobra. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nije obavezno dati odgovor, rekao je za N1 Srbija pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović. Onima koji odbiju sudjelovati u popisu slijede kazne od 20.000 do 50.000 dinara (cca 335-835 KM).

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, a zakon je predvidio da građani imaju pravo odbiti odgovor na tri pitanja – o materinjem jeziku, vjeroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, objasnio je Korović, piše N1.

Među 69 pitanja naći će se i neka nova, a jedno od njih je za muškarce – koliko imaju djece. Upitan o tome postavlja li se ovo pitanje kako bi se saznalo o eventualnoj izvanbračnoj djeci, Korović objašnjava da to nije razlog već briga za muški fertilitet.

Napominje i da je metodologija ovog popisa usuglašena s metodologijom zemalja koje svoje popise provode oko 2020, a da se u svma njima našlo pitanje za muškarce o broju dece jer je poslednjih godina poraslo interesovanje za muški fertilitet.

Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu, a oni koji odbiju mogu očekivati kaznu u rasponu od 20 hiljada do 50 hiljada dinara.