Putinu ni mobilizacija neće pomoći: Ovo je popis ruskih gubitaka, i elitne jedinice su rasturene?

Aktuelno
Putinu ni mobilizacija neće pomoći: Ovo je popis ruskih gubitaka, i elitne jedinice su rasturene?
,

Prema otvorenim bazama podataka koje obrađuje portal Oryx, ruska vojska u ratu u Ukrajini od 24. februara do sada je izgubila čak 1192 tenka i 1315 pješadijska oklopna vozila, a još je fascinantniji podatak da je, od tih brojeva, ukrajinska vojska zarobila više od trećine, 392 tenkova i 421 jurišnih vozila te da je većinu tih vozila ponovno stavila u upotrebu, na svojoj strani.

Valja naglasiti da Oryx svoje podatke temelji samo na opremi i vozilima za čiji gobitak imaju vizualnu potvrdu, kroz videosnimke ili fotografije, što znači da su pravi brojevi daleko veći.

Vlastitu evidenciju vodi i svakodnevno objavljuje i ukrajinsko Ministarstvo odbrane prema čijoj je procjeni, zaključno s ponedjeljkom, 26. rujna, ruska vojska izgubila 2290 tenkova i čak 4857 oklopna vozila, a frapantan je podatak da je od 24. veljače do ponedjeljka ujutro poginulo čak 57,200 ruskih vojnika s time da ih je, u posljednja 24 sata, stradalo čak 500, piše Jutarnji.hr.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane proteklog se vikenda pohvalilo i obaranjem četiri ruska aviona, i to Su-25, dva Su-30 te jednog Su-34. Ukrajinske procjene do sada su uglavnom potvrđivane i konzervativnijim procjenama njihovih zapadnih saveznika, a zanimljivo je da je broj ruskih žrtava, nakon uspješne kontraofenzive u Harkivskoj oblasti, nedavno potvrdila analiza temeljena na otvorenim podacima ruskog Ministarstva finansija o isplatama ratnih odšteta obiteljima žrtava.

Treba naglasiti da u podatke o žrtvama nisu uključeni stradali vojnici separatističkih vojski Donjecka i Luhanska, kao ni privatnih, plaćeničkih odreda iz Rusije, koji se također broje u desecima hiljada, te da na jednog poginulog vojnika, u prosjeku, idu tri do četiri ranjena, koji su izvan vojnog stroja.

To je glavni razlog zašto je Putin bio prisiljen proglasiti djelomičnu mobilizaciju u Rusiji, budući da ukrajinski front više ne mogu održavati samo profesionalni vojnici. Za usporedbu, u deset godina rata u Afganistanu, od 1979. do 1989., koji je rezultirao povlačenjem i posredno raspadom SSSR-a, sovjetska vojska imala je 15 tisuća poginulih vojnika.

Ruski gubici opreme su neodrživi
Prema podacima Oryxa, i Ukrajina ima znatne gubitke oružja, opreme i vozila, no daleko manje od Rusije, što se pripisuje racionalnom korištenju i čuvanju kojim se nadoknađuje manjak u odnosu na neprijatelja. Kako navode u Oryxu, Ukrajina je, prema vizualno potvrđenim podacima, od 24. februara do sada izgubila 1629 komada opreme, među ostalim 267 tenkova i 244 pješadijska oklopna vozila, što, pak, znači da broj vozila koje su zarobili Rusima prelazi gubitke.

Budući da je i ukrajinska vojska, kao i ruska, nastala iz bivše sovjetske, te da u jednom dijelu koriste i znaju rukovati istom opremom, prenamjena i ponovno stavljanje u funkciju za Ukrajince uglavnom ne predstavlja problem. Također, Ukrajinci koriste dijelove i oružje s djelomično uništenih ili onesposobljenih ruskih tenkova i ostalih vozila i opreme.

Podaci s terena upućuju na to da su ruski gubici opreme neodrživi, unatoč robusnosti ruskog vojnog stroja. Posebno je zanimljivo što su ruski gubici u najvećem dijelu zabilježeni kod njihovih "elitnih" jedinica, s najmodernijom opremom.

U harkivskoj kontraofanzivi Ukrajina je oslobodila oko 9 tisuće četvornih kilometara teritorija, što je površina gotovo tri istarska poluotoka, zajedno sa slovenskim dijelom. U toj kontraofanzivi, elitna ruska 4. tenkovska divizija izgubila je gotovo tisuću tenkova T-80U. Podaci Oryxas pokazuju da Rusija proporcijalno gubi više modernih tenkova od starijih modela, budući da su najčešći gubici T-72B3, model iz 2010., kao i T-72B3, model iz 2016.

Također, jasno je da Rusija već debelo grabi po rezervama oružja, budući da se na frontu sve više pojavljuje vrlo stari model T-62M. Uporaba takvih tenkova zahtijeva povećanja u ljudstvu, budući da, za razliku od novih modela, nemaju sistem za automatsko punjenje streljiva pa, umjesto tri, trebaju imati četiri čovjeka po tenku.

Rusiji će, prema procjenama, biti vrlo teško nadomjestiti gubitke vozila i opreme, zbog zapadnjačkih sankcija na uvoz tehnologije nužne za njihovo funkcioniranje.

Hoće li Rusi proglasiti zabranu napuštanja zemlje?
Oryx je analizirao i ruske gubitke u zraku, koji su također značajni. Prema njima, Rusija je izgubila najmanje 12 Sukhoi Su-34 aviona, a većina ih je oborena prijenosnim protuzračnim sustavima. Za Ukrajince, oni su postali relativno laka meta, budući da, zbog nedostatka precizno navođenih projektila, ruski avioni moraju letjeti nisko kako bi bacali "glupe" nenavođene bombe, pa ulaze u domet raketnih bacača s ramena.

Također, Rusija je izgubila najmanje helikoptera 16 Ka-52 "Alligator", najsofisticiranijih u ruskoj eskadrili. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrane, Rusija je od 24. februara do danas izgubila ukupno 260 aviona, 224 helikoptera i 970 dronova.

Treba naglasiti i da je, od kada je Putin proglasio mobilizaciju, s ciljem da Rusija stavi u pogon novih 300 hiljada vojnika, iz zemlje, prema procjenama, pobjeglo čak 261 hiljada muškaraca u dobi za vojsku.

Analitičari procjenjuju da bi Rusija do kraja ovog mjeseca mogla proglasiti zabranu napuštanja zemlje za muškarce u vojnoj dobi, kako bi spriječila daljnji egzodus.

Ne propustite