RAT U UKRAJINI, 215. DAN: Mobilizacija šalje nove snage na front, dio i dalje pokušava pobjeći iz Rusije, dronovi kamikaze djeluju na obje strane, pro-ruski prosvjedi u Bugarskoj, Srbija neće priznati ruske referendume

Aktuelno
RAT U UKRAJINI, 215. DAN: Mobilizacija šalje nove snage na front, dio i dalje pokušava pobjeći iz Rusije, dronovi kamikaze djeluju na obje strane, pro-ruski prosvjedi u Bugarskoj, Srbija neće priznati ruske referendume
Izuzev tvrdnje ukrajinskog predsjednika da njihove snage ostvaruju "određene pozitivne rezultate", s terena nema previše informacija, no zato ima iz Rusije gdje mobilizacija i dalje potiče prosvjede te pokušaje da se Rusiju napusti na vrijeme, odnosno prije "poziva". U tijeku su i dalje referendumi organizirani od strane Rusije, a glasanje na prostoru četiri ukrajinske regije trajat će do sutra.

Izuzev tvrdnje ukrajinskog predsjednika da njihove snage ostvaruju "određene pozitivne rezultate", s terena nema previše informacija, no zato ima iz Rusije gdje mobilizacija i dalje potiče prosvjede te pokušaje da se Rusiju napusti na vrijeme, odnosno prije "poziva". U tijeku su i dalje referendumi organizirani od strane Rusije, a glasanje na prostoru četiri ukrajinske regije trajat će do sutra, piše Advance.hr.

Aktuelno:

• Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da teške borbe na mnogim mjestima duž crte bojišnice daju "određene pozitivne rezultate" za Kijev. "Imamo pozitivne rezultate u nekoliko smjerova", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju spominjući sve regije gdje Rusija upravo održava referendume (Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje), no nije ulazio u detalje.

• Tijekom jučerašnjeg dana održani su pro-ruski prosvjedi na nekoliko mjesta u Bugarskoj, primarno u centralnom gradu Kaloferu. Medijski izvori navode kako su prosvjednici mahali s ruskim zastavama, isticali "Z" simbole i slično. Promoskovski godišnji skup, nazvan "Rusofili se sastaju", dolazi u trenutku dok se Bugarska priprema za nove izbore. Hristo Ganjev, 60-godišnji vozač koji je prisustvovao skupu, rekao je za AFP da vjeruje Putinovoj tvrdnji da je rat bio potreban za "borbu protiv nacizma". Rekao je kako je spreman čak i za nuklearni rat "ako je to cijena koju treba platiti za oslobođenje od američke dominacije".

• Duge kolone vozila stvorile su se na graničnom prijelazu između Mongolije i Rusije - naime, tamo Rusi također nastoje pobjeći od nedavno objavljene mobilizacije. Više od 3000 Rusa ušlo je u Mongoliju preko tog prijelaza od srijede, većinom muškaraca, rekao je AFP-u šef kontrolne točke u gradu Altanbulagu. "Većina njih su samci, mladi ljudi koji su prešli granicu sa svojim roditeljima", rekao je izvor. Ruski državljani mogu posjetiti Mongoliju i ostati tamo bez vize 30 dana te produžiti svoj boravak za još 30 dana ako je potrebno, rekao je.

• Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ukrajinske snage nastavljaju s napadima oko nuklearne elektrane Zaporožje, uključujući slanjem osam "kamikaza dronova" na postrojenje. Ruske snage oborile su sve bespilotne letjelice izvan teritorija elektrane, priopćilo je ministarstvo obrane, a razine radijacije ostale su normalne.

• Slične vijesti dolaze i s ukrajinske strane. Naime, Ukrajina tvrdi da je glavni lučki grad Odesa napadnut bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje tijekom noći, dva dana nakon što je ruski napad takvim oružjem, prema njihovoj tvrdnji, ubio dva civila. "Odesu su ponovno napale bespilotne letjelice kamikaze", priopćili su iz ukrajinske vojske. "Neprijatelj je tri puta pogodio upravnu zgradu u centru grada. Jednu bespilotnu letjelicu oborile su naše snage protuzračne obrane. Nisu zabilježene žrtve", rečeno je. "Bile su to iranske bespilotne letjelice", rekla je kasnije za novinsku agenciju AFP glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalija Gumenjuk.

• Srbija neće priznati ruske referendume o aneksiji u okupiranim ukrajinskim područjima, poručio je ministar vanjskih poslova Srbije, Nikola Selaković. "Referendumi o aneksiji potpuno su u suprotnosti s našim državnim i nacionalnim interesima, našom politikom odnosa prema teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i načelu nepovredivosti granica", rekao je Selaković te dodao kako će se njegova zemlja pridržavati međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Izvori:

 The Washington Post | The New York Times | CNN | al-Jazeera | The Guardian

Ne propustite