NAMIRNICA KOJU SVI IMAMO JE IDEALNA ZA OBNAVLJANJE I RAST KOSE: Nanesite je prije farbanja i zaboravite na oštećene krajeve!

Objavljeno:25.09.2022 - 09:59
A A A Times Arial

Prirodna njega je uvijek najbolja, bilo da je riječ o koži, kosi, noktima... Zato nije ni malo čudno to što mnogi preporučuju upotrebu kokosovog ulja, ne samo za nadraženu i ispucalu kožu, već i za vlasi kose.

Kokosovom ulju se pripisuju brojne pogodnosti kao i multifunkcionalnost jer se koristi kako za kuhanje, tako i za njegu kože i kose. Zahvaljujući njemu dolazi do boljeg rasta kose i oporavka oštećene, a preporučuje se i za redovnu njegu tjemena glave, a da li je zaista toliko dobro za kosu ili se radi o još jednom mitu objasnili su dermatolog i frizerka.

Uz odgovarajući šampon i regenerator postoji toliko proizvoda za kosu da ih je teško pratiti, ipak, kokosovo ulje se godinama ističe kao tretman hvaljen od strane mnogih.

kokosovo-ulje-za-kozu

Frizerka poznatih Sintija Alvarez i dermatolog Piter Jang, potvrdili su za Meri Kler da je kokosovo ulje zaista od pomoći za zdravlje kose na više načina.

Iako je važno da počnemo polako da povećavamo količinu ulja po potrebi, uz pravu ravnotežu, kokosovo ulje može vrlo brzo da pretvori kosu iz tužne u srećnu.

"Kokosovo ulje će definitivno da pomogne da kosa postane zdravija, gušća i duža. Vitamini i masne kiseline u kokosovom ulju pomažu kod hranjenja vlasište i prodiru u kutikulu kose. Maska za tretman otprilike jednom nedeljno ili dve nedelje u trajanju od pet do 10 minuta učinit će svoje", istakli su stručnjaci, prenosi Meri Kler.

Uključivanje kokosovog ulja u rutinu stvara optimalno okruženje za rast kose. Vitamini i esencijalne masne kiseline takođe pomažu u uklanjanju naslaga sebuma iz folikula dlake, što ubrzava rast.

Kokosovo ulje za oštećenu kosu

Nije tajna da hemikalije, toplotni tretmani i zagađenje isušuju i oštećuju kosu, a u tom slučaju kokosovo ulje takođe pokazuje svoje benefite.

Jang kaže da kokosovo ulje "osigurava barijeru za zaštitu vašeg vlasišta i kose, i blokira iritanse i bakterije da uzrokuju štetu. Jedan od ključnih sastojaka kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja pomaže kod hidratacije pramenove i smanjiti pucanje."

Ako vam je kosa pomalo suha ili oštećena, kokosovo ulje je dobar tretman prije šamponiranja kako biste spriječili da šamponi skinu sva ulja s kose.

Osim toga kokosovo ulje je prirodni SPF i zaštitiće vašu kosu i kožu od štetnih sunčevih zraka.

Na sličan način kosu možete da zaštitite od oštećenja koje uzrokuje blajhanje kose tako da ga uključite u svoju rutinu prije farbanja.

Izvor: Blic.rs