Žestoke borbe na ulicama Kupjanska: "Iza Rusa će ostati samo njihova tijela"

Objavljeno:25.09.2022 - 09:22
A A A Times Arial

Munjeviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.

U gradu Kupjansku na prvoj liniji čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga.

- Kiša trenutno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja. Možemo koristiti samo asfaltirane ceste - rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse. "Trenutno zbog težine kretanja zbog vremenskih uslova ciljamo njihova oklopna vozila, skladišta oružja i grupe vojnika, dodao je.

Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanaševič u petak je rekao da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje. Većina paljbe u subotu bila je odlazna - ukrajinska artiljerija cilja ruske položaje u šumi istočno od grada, no Rusi odgovaraju dronovima. Nekoliko izbjeglica prešlo je na ukrajinski teritorij preko oštećenog mosta, i dalje obojenog u boje zastave ruskih okupatora

"Iza Rusa će samo ostati njihova tijela"

Dvojica ukrajinskih vojnika, dobro opremljenih američkim jurišnim puškama i pancirima te dobrog raspoloženja uprkos umoru i zabrinutosti zbog ruskog drona koji zuji iznad ceste posute krhotinama, također su prešla nazad.

Jedan od njih, ratnog imena Mario, rekao je da je prerano reći kada će istočna obala potpuno biti pod ukrajinskom kontrolom, no bio je uvjeren da su Rusi u procesu povlačenja, piše francuska agencija. "Iza njih će ostati samo njihova tijela", rekao je Mario. "Općenito gledano, situacija je dobra. Ako se uzme u obzir raspon operacije, nismo imali gotovo nikakvih gubitaka", dodao je.

Većina Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta koje je Rusija koristila za opskrbu svojih vojnika na južnom ratištu Donjecka, pala je pod ukrajinsku kontrolu nakon protivofanzive koja je počela ranije ovaj mjesec.

No mali dio Harkovske oblasti na istočnoj strani rijeke Oskil i dalje ostaje pod ruskom kontrolom i sprječava Ukrajinu da dodatno napreduje prema regiji Lugansk koju Moskva želi anektirati. "Da, mi imamo dovoljno vojske i naoružanja, no ovisit će o tome što se događa na drugoj strani", rekao je Malina.

Granatiranje na jugu

- Pokušavaju pronaći slabe tačke u našoj odbrambenoj liniji, pa nas s vremena na vrijeme pokušavaju napasti tenkovima i marincima. Naš moral je dobar. Spremni smo boriti se, no potrebno nam je još teškog naoružanja i oružja visoke preciznosti - zaključio je Mario, ponavljajući ukrajinske pozive Zapadu za slanjem oružja.

I dok traju borbe u Kupjansku, većina civila napustila je taj grad koji je ostao bez struje i pitke vode. Britanska agencija Reuters prenijela je da je južna Ukrajina izložena granatiranju kasno u subotu.

Ukrajinska vojska saopćila je rano u nedjelju da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetke raketnih napada i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 "naselja". Rusija negira da je gađala civile. Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, rekla je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva.

Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje nijedne strane.

Izvor: Avaz