ZOVU JE KRALJICA JESENI: Šta se dešava u organizmu ako pojedete jednu dunju dnevno

Objavljeno:24.09.2022 - 23:22
A A A Times Arial

Kao da su Grci, Rimljani i naši bliži preci imali više informacija od nas o tome koliko je dobra dunja. Potiče sa Kavkaza, domaći teren su joj Azija i Europa, ali je osvojila i Novi Svijet.

Od davnina je poznata kao simbol sreće, ljubavi, plodnosti, pameti, ljepote, neprolaznosti. Uzgoj dunje počeo je jako rano, neki kažu i prije jabuke.

Jabuka ju je, međutim, pretekla zahvaljujući svom atraktivnijem ukusu. Ima malo kalorija i masti, a više ugljenih hidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina.

Sastav i ljekovitost dunje

Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje doseže visinu između 2,5 i 4 metra. Ružičasto - bijeli cvjetovi niču u proljeće te se razvijaju u zlatnožute plodove. Sezona branja dunje počinje u septembru, a plod je kruškastog oblika. Ono što će vas posebno obradovati je to da je dunja niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin, a od mineral bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. U nekim izvorima se navodi da sjemenke dunje sadrže vitamin B17, jedan od najljekovitijih prirodnih lijekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.

Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crijevima ili želucem nema boljeg lijeka od kompota od dunja. Sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih, respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a njeni antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.

Dunju možete još iskoristiti i kao osvježivač prostora: jednostavno je stavite tamo gde želite da lijepo miriše.

Dunjine sjemenke

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao oblog za upaljene oči.

Čaj od sjemenki

U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne duplje i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova. Ostavite kašičicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte 3 šoljice na dan. Isti čaj, ali ohlađen možete koristiti kod kožnih problema kao lokalno sredstvo.

Losion protiv bora

Kožicu dunje (200 g) prelijte sa tri decilitara rakije. Poslije dvije sedmice procijedite, sipajte u bočice i dobro zatvorite. Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno - ujutro i uveče.