ŠTA ZNAČI TRZANJE U SNU: Ne ignorišite ovaj simptom, može otkriti važne stvari koje se događaju u tijelu!

Porodica i zdravlje
ŠTA ZNAČI TRZANJE U SNU: Ne ignorišite ovaj simptom, može otkriti važne stvari koje se događaju u tijelu!
Trzanje tijela u snu nije rijetka pojava, a nije ni razlog za zabrinutost. Može ukazivati na određene loše navike koje treba promijeniti

Trzanje tijela u snu nije rijetka pojava, a nije ni razlog za zabrinutost. Može ukazivati na određene loše navike koje treba promijeniti

Da li vas je nekad dok tonete u san probudio snažan trzaj sopstvenog tela? Da li ste se osjetili kao da vas je udarila struja? Ova pojava naziva se hipnički trzaj i uopšte nije rijetka. Prema nekim istraživanjima pogađa oko 70 odsto svjetske populacije. dr. Raj Dasgupta, docent kliničke medicine. Dr Raj Dasgupta, docent kliničke medicine sa Univerziteta Južna Kalifornija, objašnjava da je ovo benigna pojava i nije razlog za zabrinutost, ali bismo mogli da povedemo računa o svojim navikama koje mogu imati uticaja na pojavu hipničkih trzaja i samim tim na kvalitet sna:

1. Nedostatak sna

Kada je riječ o hipničkim trzajima, nedostatak sna je najčešći uzrok. To može da znači da nedovoljno ili nekvalitetno spavate, tj. vaše tijelo ne dostiže dublju REM fazu sna koja je obnavljajuća. S tim u vezi jedino što treba da uradite je da spavate više! Pokušajte minimalno sedam sati i trudite se da uvek u isto vrijeme odlazite u krevet. Prije spavanja nemojte koristiti telefon i tablet jer njihovo plavo svijetlo remeti san.

2. Preveliki stres

Mentalni i emocionalni stres takođe mogu podstaknuti hipničke trzaje. Probajte tehnike opuštanja, meditacije, joge pred spavanje. Nemojte raditi dokasno i nemojte gledati uznemiravajuće sadržaje koji vas dodatno mogu opteretiti.

3. Previše kofeina

Stimulansi, poput kofeina i nikotina, takođe su povezani s hipničkim trzajima, stoga je logično ako kao njihovu posljedicu imate nesanicu. Što manje spavate, više kofeina će vam biti potrebno da vas preko dana drži budnima. Ograničite količinu kofeina na najviše tri kafe dnevno.

4. Apneja u snu

Budući da se hipnički trzaji događaju tokom prelaza između budnosti i sna, vjerovatnije je da će se dogoditi ako imate apneju u snu, tj.kratak prestanak disanja u trajanju od nekoliko sekundi. Nedostatak kiseonika izazvanim ovim poremećajem izaziva stalna buđenja. Apneju teško da možete sami da prepoznate, najbolje je da vam partner u tome pomogne. Neki od simptoma mogu biti glasno hrkanje, gušenje, pospanost tokom dana, bez obzira na to koliko ste spavali, buđenje sa suvim ustima i bolom u grlu, jutarnja glavobolja. Apneja u snu može biti opasna stoga obavezno posjetite ljekara.

Šta je sindrom nemirnih nogu?

Iako mogu djelovati slično, hipnički trzaji vrlo se razlikuju od stanja poput sindroma nemirnih nogu. Ovaj sindrom nije poremećaj spavanja, ali je poremećaj koji vas sprječava da spavate. Savjet je da prije odlaska u krevet uradite vježbe istezanja.

Šta je s trzanjem tokom spavanja?

Druga vrsta trzanja ili pokreta koje biste mogli da osjetite naziva se periodični poremećaj pokreta udova. Oni se događaju noću i obično zahvataju noge. Trazanje nogu nije opasno, ali vas takođe može probuditi i poremetiti san.

Izvor: Sensa

Ne propustite