Milanović smatra da je kasno za pozive Schmidtu da mijenja Izborni zakon

Objavljeno:24.09.2022 - 15:21
A A A Times Arial

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u subotu je rekao da je kasno za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za nekoliko dana te da protiv učestvovanja hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u toj zemlji „postoji organizovani otpor predvođen Njemačkom”.

Komentarišući govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kojim je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti za izbornu reformu koja će osigurati tamošnju legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim tijelima, Milanović je rekao da „kasno Marko na Kosovo stiže”. Izbori u susjednoj državi održavaju se 2. oktobra.

Neke stvari počnete raditi na vrijeme ili ih ne radite, ja o tome govorim godinu dana”, rekao je Milanović u izjavi medijima.

Milanović je rekao kako je on o toj temi morao govoriti i na mjestima koja „možda nisu bila primjerena za to” poput skupa NATO-a, no da je to rezultiralo da Schmidt nekoliko sedmica nakon tog govora „sprčka tamo neku kašu” od reforme koju je potom dao u javnu raspravu, što hrvatski predsjednik smatra greškom.

Dakle imaš ovlasti ili nemaš ovlasti. Ako ih imaš ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao samostalan s određenim ovlastima”, nastavio je Milanović, kazavši da je Schmidt tim činom „dao vremena bukačima da se organiziraju” te da izađu na ulice

Izvor: Hayat