PIJETE VODU SA ČESME? Uradite samo ovo i provjerite da li je opasna, štetne materije se ODMAH VIDE!

Porodica i zdravlje
PIJETE VODU SA ČESME? Uradite samo ovo i provjerite da li je opasna, štetne materije se ODMAH VIDE!
Iako u zadnje vrijemem sve više ljudi kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvijek mnogi piju onu iz česme.

Iako u zadnje vrijemem sve više ljudi kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvijek mnogi piju onu iz česme. O tome kakavog je kvaliteta ta voda neprestano se polemiše u medijima, ali čak i kada je bakteriološki ispravna, postoje sastojci u njoj koji mogu da naštete zdravlju.

Ono što je najčešće karakteristika vode iz česme, jeste tvrdoća. Ova voda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma, a koje utiču na stvaranje kamena u bubregu i bešici.

S druge strane, ispijanje pretjerano meke vode, u kojoj nema dovoljno minerala, dovodi do stanjivanja koštanog tkiva i propadanja zuba. U velikim gradovim može da se javi problem i u sistemu za prečišćavanje koji utiče na sastav vode, pa se u njoj javljaju hlor i gvožđe oksid koji su opasni za organizam.

Da bi se utvrdilo prisustvo štetnih materija u vodi, stručnjaci savjetuju da je prethodno prokuhate. Ako se u njoj brzo formira kamenac, onda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma. Crvenkasta nijansa je višak gvožđe oksida. Gotovo potpuno odsustvo plaka u posudi za kuvanje koja se koristi godinama može da ukaže na nizak sadržaj minerala u vodi, zaključuju stručnjaci, prenosi SD.

 

Ne propustite