RAT U UKRAJINI, 213. DAN: U toku su referendumi na prostoru 4 ukrajinske regije, Lukašenko poručuje kako neće biti mobilizacije u Bjelorusiji, EU poziva na izbacivanje Rusije iz UN Vijeća sigurnosti

Objavljeno:24.09.2022 - 08:58
A A A Times Arial

Foto: Glasanje na referendumu u Mariupolju, 23. rujna 2022. (izvor: AP / Guliver Image)

Utijeku su referendumi o priključenju 4 ukrajinske regije Rusiji - u regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Ranije je rečeno da će glasanje trajati do utorka. Dakako, teško da itko, pa čak i sami organizatori, vjeruju u "demokratičnost" ovih referenduma. Isti će sigurno završiti potporom za priključenje Rusiji (koja vjerojatno i postoji na prostoru Donjecka i Luganska, no pitanje je što misli stanovništvo Zaporožja i Hersona).

Jasno, riječ je o unaprijed isplaniranom ishodu i scenariju koji bi sad mogao dovesti do znatne eskalacije rata, a u tu svrhu Rusija je već pokrenula i mobilizaciju pošto će joj trebati popriličan broj vojnika (spominju se stotine tisuća) za kontroliranje ovog cijelog prostora. Ukrajinski zapadni saveznici navode kako će reagirati u vidu jačanja sankcija i daljnje potpore za Ukrajinu, no neki konkretniji potezi se ne spominju.

Aktualno:

• NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini kao odgovor na ruske "lažne" referendume na okupiranim teritorijima Ukrajine", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. "Naš odgovor, odgovor NATO-a je pojačati podršku", rekao je Stoltenberg u intervjuu za CNN. "Najbolji način da se okonča ovaj rat je dodatno ojačati Ukrajince na bojnom polju kako bi mogli, u nekoj fazi, sjesti i postići rješenje koje je prihvatljivo za Ukrajinu i koje čuva Ukrajinu kao suverenu, neovisnu naciju u Europi", dodao je.

• Iz Kremlja su poručili kako očekuju da će se proces pridruživanja četiri ukrajinske regije Rusiji odvijati brzo - pod uvjetom da tako odluče građani na referendumima. "Uvjeren sam da će se to dogoditi prilično brzo", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. Također je dodao da će Moskva sve pokušaje Ukrajine da ponovno zauzme četiri regije, ako se iste odluče pripojiti Rusiji, smatrati "napadima" na vlastiti teritorij. "Odmah nakon odluke o pridruživanju Rusiji Ustav Rusije će stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije. Ovdje je sve vrlo jasno", rekao je.

• Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da ne planira mobilizaciju trupa nakon što je bliski saveznik Rusija objavila da poziva stotine tisuća rezervista za rat u Ukrajini. "Mobilizacija je u Rusiji... Neće biti mobilizacije ovdje", rekao je bjeloruski predsjednik, prenose državni mediji.

• Estonska premijerka Kaja Kallas upozorila je javnost da su mogući nestanci struje ako Rusija isključi baltičke zemlje iz zajedničke elektroenergetske mreže. Već neko vrijeme se spekulira da bi se to moglo dogoditi, između ostalog i zbog činjenice da su tri baltičke zemlje (inače bivše sovjetske republike) vrlo snažno podržale Ukrajinu.

• Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prozvao je u petak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jer dozvoljava Rusiji sudjelovanje unatoč invaziji na Ukrajinu. "Kada stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda započne neizazvani i neopravdani rat, rat koji je osudila Generalna skupština UN-a, njezina suspenzija iz Vijeća sigurnosti trebala bi biti automatska", rekao je Michel tijekom obraćanja Općoj skupštini UN-a u petak.