MUŠKARAC DOŠAO U BOLNICU ZBOG BOLOVA U STOMAKU, PA UMRO: Doktore je šokiralo zbog čega

Porodica i zdravlje
MUŠKARAC DOŠAO U BOLNICU ZBOG BOLOVA U STOMAKU, PA UMRO: Doktore je šokiralo zbog čega
-

ČOVJEK je umro nakon što mu se riblja kost duga skoro centimetar zaglavila u tankom crijevu i izazvala infekciju, navodi analiza slučaja objavljena u International Journal of Surgery Case Reports. Neimenovani 61-godišnjak javio se u bolnicu zbog nesnosnih bolova u trbuhu, povraćanja i zatvora, koje je trpio tri dana.

Kad je stigao u bolnicu u Mannaru na sjeveru Šri Lanke, bio je zbunjen, imao je temperaturu, a njegovi vitalni znakovi upućivali su na to da pati od infekcije u abdomenu, napisali su kirurzi i anesteziolozi. 

Muškarac je odmah smješten na odjel intenzivne njege, gdje je liječen antibioticima i infuzijom. Kirurzi su u njegovom crijevu pronašli riblju kost dugačku jedan centimetar. Podvrgnuli su ga operaciji i otkrili da je kost probila crijevo te je došlo do infekcije.

Autori studije slučaja navode da je riječ o neobičnoj situaciji jer većina stranih tijela, poput ribljih kostiju, čačkalica i zubnih proteza, prolaze kroz probavni trakt bez ikakvih komplikacija. Prema izvješću, strana tijela obično zaglave u suženjima ili prirodnim uglovima probavnog trakta, ali samo oko 1 posto njih oštećuje tanko crijevo, dok 1 posto treba kirurški ukloniti.

U ovom slučaju kirurzi su uklonili oko 10 centimetara čovjekova crijeva i napravili privremenu stomu kako bi ga pokušali izliječiti, ali on se nije oporavljao. Osam sati nakon što je stigao u bolnicu, muškarac je doživio srčani zastoj i umro.

(Index.hr)

Ne propustite