KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: Osnovni savjeti za obradu zemljišta u jesen

Porodica i zdravlje
KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: Osnovni savjeti za obradu zemljišta u jesen
-

Za pravilno proljećno cvjetanje i rod biljaka potrebno je da obavite neophodnu jesenju pripremu zemljišta, a evo kako to rade iskusni baštovani!

  Kvalitetna jesenja priprema, dobar je preduslov za proljetno cvjetanje. Veoma je bitno kako ćete pripremiti vašu baštu za dugi zimski san.

Adekvatnom plodosmenom čuvate mikrobe u zemljištu koji će biti aktivni tokom čitave zime, a koji će u proljeće ubrzati rast novih biljaka. Ideja je da biljke koje će ostati u bašti, posadite sredinom septembra (mahunarke), a druge vrste 4 nedelje prije prvog mraza.

Sljedeću kulturu možete saditi i dok su prethodne biljke još uvijek u bašti. Jedne će uvenuti dok druge niču. Biljke koje su idealne za plodosmenu su mahunarke i strna žita. Adekvatnom plodosmenom štitite zemljište od erozije, i tako čuvate dragocjen površinski sloj zemljišta.

Nakon što su vaše biljke u jesen prestale da rađaju, dolazi na red da se bašta očisti a stabljike počupaju. Preporučljivo je da se dio stabala i zelene materije iskoriste za zimsko malčiranje. Naime zelenu materiju koja vam nije potrebna treba usitniti i posuti po zemljištu. Višak je takođe idealan za kompostište.
Ovakvim „pokrivanjem“ zemljišta čuvate površinski sloj od oštre zime, i dozvoljavate da se mikrobi iz zemljišta hrane organskom materijom a razgradnja materije oplemenjuje vaše zemljište.

Takođe se preporučuje da određene biljke ne čupate u jesen, kao što su kupus, karfiol, kelj, prokelj i brokoli. Naime par ovih biljaka treba ostaviti tokom zime, i čupati u rano proleće jer tada ove biljke luče određena jedinjenja koje mogu da spriječe pojedine vrste štetočina. 

Izvor: Agro media

 

Ne propustite