BERLUSCONI DVA DANA PRIJE IZBORA NA KOJIMA SE OČEKUJE POBJEDA KOALICIJE U KOJOJ JE I NJEGOVA STRANKA: "Putin je izveo napad na Ukrajinu da bi u Kijev na vlast postavio pristojne ljude"

Aktuelno
BERLUSCONI DVA DANA PRIJE IZBORA NA KOJIMA SE OČEKUJE POBJEDA KOALICIJE U KOJOJ JE I NJEGOVA STRANKA: "Putin je izveo napad na Ukrajinu da bi u Kijev na vlast postavio pristojne ljude"
,

Lider talijanske stranke Forza Italija, bivši premijer Silvio Berlusconi, neposredno pred talijanske parlamentarne izbore (koji će se održati ove nedjelje), poručio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin izveo invaziju na Ukrajinu da bi "stavio pristojne ljude na vlast u Kijev".

Očekivano, ova izjava izazvala je oštre kritike, no iznenađenje zapravo i nije toliko veliko imajući u vidu da je Berslusconi godinama slovio kao bliski prijatelj ruskog predsjednika, piše Advance.hr.

No, ovo nije izjava koja dolazi u nekom nebitnom trenutku - Berlusconi istu daje dva dana pred talijanske parlamentarne izbore i to izbore na kojima će gotovo sigurno pobjedu odnijeti desničarska koalicija u kojoj sudjeluje i njegova stranka.

Unatoč činjenici da je Berlusconi dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika ove izjave će bez sumnje izazvati određenu uzbunu na Zapadu jer postoji percepcija da bi uskoro u Italiji - i dalje jednoj od najvažnijih EU članica (iako ne u tolikoj mjeri kao što su Francuska i Njemačka) - na vlast mogla doći Vlada koja će biti na strani Moskve iako je najvjerojatnija nova premijerka to demantirala (mada mnogi nisu sigurni koliko je to iskreno).

U svom komentaru za RAI Berlusconi je kasno sinoć također poručio: "Putin je gurnut od strane ruskog naroda, njegove stranke, njegovih ministara u ovu specijalnu operaciju. Cilj je bio inicijalno osvojiti Kijev u tjedan dana i zamijeniti vlast Zelenskog s pristojnim ljudima - i onda izaći iz Ukrajine već drugi tjedan".

"Nije mi bilo jasno zašto su se ruske trupe uopće raspoređivale diljem Ukrajine jer po mojem mišljenju trebali su udariti samo oko Kijeva", rekao je Berlusconi koji je jednom prilikom Putina opisao kao svog mlađeg brata.

Suočen s mnogim kritikama Berlusconi je danas objavio izjavu u kojoj se navodi kako su njegovi stavovi "previše pojednostavljeni" od strane medija. "Agresija protiv Ukrajine je neopravdana i neprihvatljiva, pozicija naše stranke je jasna. Uvijek ćemo biti uz EU i NATO", navodi se u izjavi.

Ne propustite