BUĐENJE BAŠ U OVO VRIJEME USPORAVA STARENJE: Doktorica savjetuje - ovo je način da "zaustavite godine"

Zanimljivosti
BUĐENJE BAŠ U OVO VRIJEME USPORAVA STARENJE: Doktorica savjetuje - ovo je način da "zaustavite godine"
-

Brojne navike nam mogu "dodati godine"

Brojne navike mogu nam "dodati godine". Dobra genetika, ishrana, fizička aktivnost, njega kože i kose, odražavaju se na našem licu i tijelu. Na genetiku ne možemo da utičemo, a stručnjaci savjetuju kako da korigujemo životne navike i izgledamo najbolje što možemo u svom životnom dobu.

Važnost kvalitenog sna je neprocjenjiva, a o tome kako spavanje može biti saveznik u borbi protiv starenja, govorila doktorka Kukum Miskra. Ona je istakla da je idealno vrijeme za buđenje između 5 i 7 ujutru.

"Prirodni proces starenja počinje oko 25. godine, to je doba kada organizam usporava osim ako se ne stimuliše ispravnim životnim navikama", tvrdi doktorka.

"Stres, ishrana, količina i kvalitet sna, konzumacija lijekova, vremenski uslovi i određena medicinska stanja su faktori koji utiču na staranje organizma", tvrdi doktora i ističe da je dovoljna količina sna od presudne važnosti.

Naravno, nismo svi isti, ali doktorka savetuje da odrasli između 19 i 94 godine spavaju između šest do osam sati po noći.

Američka Nacionalna fondacija za san objašnjava da pravilna higijena spavanja podrazumijeva i zdravo okruženje u spavaćoj sobi ali i dnevne rutine.

Doktorka Kumkuma savjetuje da se budite svakoga dana u isto vrijeme.

"Najbolje da to bude zmeđu 5 i 7 ujutru. Brzo ustajanje iz kreveta odmah nakon buđenja je jednako važno. Ne drijemajte duže od 20 minuta“, tvrdi ona i savjetuje da sat vremena pred spavanje ne koristite mobilni telefon ni računar.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite