RAT PRED VELIKOM ESKALACIJOM: Ruski referendumi u 4 ukrajinske regije počinju već danas - hoće li iduće sedmice Moskva reći da se "napada ruski teritorij" i da je stoga uporaba svakog oružja legitimna?

Objavljeno:23.09.2022 - 09:57
A A A Times Arial

Kako su i najavili iz Moskve, pripremaju se referendumi o ulasku u sastav Ruske Federacije na prostoru četiri ukrajinske regije - Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Lokalne vlasti, postavljene od strane Rusije, najavile su kako referendumi kreću već danas. Dakako, svima je već unaprijed jasno koji će biti ishod tzv. referenduma, no isto tako je jasno da će ovaj potez doprinijeti eskalaciji rata, a Rusija je - očito imajući to u vidu (kao i nedavni poraz u regiji Harkov) - objavila ove sedmice mobilizaciju, piše Advance.hr.

Također očekivano, Ukrajina i njeni zapadni saveznici poručili su kako nipošto neće priznati ruske referendume te ih smatraju apsolutno nelegitimnima.

Prostori na kojima su najavljeni referendumi obuhvaćaju teritorij od oko 15% Ukrajine. Navodi se kako će referendumi trajati od danas pa do utorka.

Jasno, konačni ishodi referenduma već su svima jasni, no to zapravo i nije glavni fokus aktualne situacije. Pitanje je što će uslijediti nakon što Rusija poruči da su ove 4 regije sada dio njihovog teritorija, odnosno na koji način ih planira braniti? Mnogi se slažu kako je upravo to glavni povod već aktivne vojne mobilizacije u Rusiji.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kako će kroz mobilizaciju biti angažirano oko 300.000 vojnika. No, pitanje je li to konačna brojka. Očito je da Rusija namjerava mobilizirati koliko god će joj trebati.

Također je veliko pitanje može li Ukrajina i dalje pokretati uspješne protuofenzive i nakon dolaska ruskih pojačanja?

U svakom slučaju velika je šansa da se pred nama nalazi eskalacija rata. Nakon što Rusija proglasi ove 4 regije kao njihove, a čini se da bi to mogla učiniti već početkom idućeg tjedna, reći će da je svaki ukrajinski napad zapravo "napad na teritorij Rusije", a samim time dat će sebi za pravo koristiti, kako su već i najavili, svo raspoloživo oružje.