Putin tvrdi da odlučnost Rusije da koristi svo oružje za odbranu, uključujući nuklearno oružje, "nije blef", ali neki lideri EU to i dalje smatraju da jest

Aktuelno
Putin tvrdi da odlučnost Rusije da koristi svo oružje za odbranu, uključujući nuklearno oružje, "nije blef", ali neki lideri EU to i dalje smatraju da jest
Posebno je izazvao zanimanje jedan dio Putinovog jučerašnjeg govora. Evo isječka koji su neki komentirali kao rusku nuklearnu prijetnju.

Posebno je izazvao pažnju jedan dio Putinovog jučerašnjeg govora. Evo isječka koji su neki komentirali kao rusku nuklearnu prijetnju, piše Advance.hr

Radi se o ovom segmentu:

"Pribjegli su čak i nuklearnoj ucjeni. Ne mislim samo na od Zapada potaknuto granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, što predstavlja opasnost od nuklearne katastrofe, nego i na izjave nekih visokih predstavnika vodećih zemalja NATO-a o mogućnosti i dopustivosti korištenje oružja za masovno uništenje - nuklearnog oružja - protiv Rusije. Podsjetio bih one koji daju takve izjave u vezi s Rusijom da i naša zemlja ima različite vrste naoružanja, a neka od njih su modernija od oružja koje imaju zemlje NATO-a. U slučaju prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti naše zemlje te za obranu Rusije i našeg naroda, svakako ćemo upotrijebiti sve sustave naoružanja koji su nam na raspolaganju. Ovo nije blef."

Kako se vidi iz saopštenja, ovo je potvrda Strategije nacionalne odbrane, ali u kontekstu referenduma na kojem je najavljeno pripajanje Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona Rusiji, izjava može imati različita objašnjenja.

Što se tiče Putinovog insistiranja da ovo "nije blef", neki evropski političari smatraju da jeste. "To je znak panike. Mnogo puta smo čuli njegovu retoriku o nuklearnom oružju, i to nas ne impresionira. Sve je to samo retorika. Savjetujem svima da ostanu mirni", napomenuo je nizozemski premijer Mark Root.

Njegov belgijski kolega Alexander de Croo se slaže. Takođe je istakao da Zapad ne treba da provocira Rusiju, već da nastavi da podržava Ukrajinu. "Ne možemo dolijevati ulje na vatru. Naš stav mora biti jasan i moramo nastaviti da podržavamo Ukrajinu".
Oglasio se i predsjednik EU Vijeća, Charles Michel. On je poručio kako se EU blok ne smije dati zastrašiti. "U ovom ratu samo je jedan agresor, a to je Rusija. EU potpora za Ukrajinu mora ostati čvrsta", naglasio je.

Ne propustite