Reakcija NSRS nakon odluke Ustavnog suda BiH: Radi se politički motivisanoj odluci

Bosna i Hercegovina
Reakcija NSRS nakon odluke Ustavnog suda BiH: Radi se politički motivisanoj odluci
Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS, oglasio se predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS, oglasio se predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao da odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti nema utemeljenje u odredbama

Ustava već se radi o politički motivisanoj odluci, čime je ova institucija nastavila dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa RS.

On je naveo da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 posto FBiH i 49 posto RS.

- Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv Republike Srpske i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje Republike Srpske, otimanje njenih nadležnosti i imovine. Republika Srpska i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi - naveo je je Čubrilović.

On je dodao "da je ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH izuzetno štetno i opasno".

- Svima je jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti, utvrđena još 1995. godine, između Republike Srpske i BiH. Ovo ne samo da je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH.

Posebno je simptomatično što se u posljednje četiri godine konstantno podnose zahtjevi s ciljem ugrožavanja Republike Srpske i njenog statusa u oblasti imovinsko-pravnih pitanja. Ustavni sud, na žalost u kontinuitetu postupajući po ovim zahtjevima, donosi odluke koje idu u korist već poznatim političkim interesima - naveo je Čubrilović.

On je istakao da je "zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio potpuno neutemeljen".

Naglasio je da "RS ima nadležnost za donošenje Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno da ima nadležnost za regulisanje svih pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa "državnom imovinom", te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom RS, ni sa Ustavom BiH".

- Ustavni sud BiH morao je u cjelosti odbiti zahtjev delegata iz Federacije BiH jer je neosnovan zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja Ustava BiH - rekao je Čubrilović, saopćeno je iz NSRS.

Izvor: Avaz

Ne propustite