JESTE LI ZNALI? Ove namirnice možete jesti i poslije isteka roka!

Objavljeno:20.09.2022 - 14:55
A A A Times Arial

Nije ugodno ako vam se dogodi da greškom otpijete pokvareno mlijeko, stoga se ljudi nastoje pobrinuti da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži.

Stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma jer se često radi samo o smjernicama.

Dok postoje iznimke od ovog pravila, kao što je upotreba dječje mliječne formule, koja bi se uvijek trebala baciti ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

Mlijeko

Mlijeko je najčešće sigurno za konzumaciju do tjedan dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to ovisi o vrsti mlijeka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mlijeku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mlijeka mogao bi vam lako odati u kakvom je stanju.

Jaja

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično sigurna za jelo sedmicama nakon. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, bit će manje svježa, ali ne mora značiti da su i nejestiva. Načine za određivanja sigurnosti jaja za jelo možete pronaći ovdje, piše The New York Post.

Tjestenina

Suha tjestenina bit će sigurna za jelo i do dvije godine nakon isteka roka valjanosti. Ako ste ipak ljubitelj svježe tjestenine, trebali biste je jesti samo do pet dana nakon datuma na pakiranju.

Nakon što skuhate tjesteninu, možete je sigurno jesti do sedmicu, ali može trajati i do osam mjeseci ako je zamrznuta.

Sir

Puno tvrdih sireva je sigurno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane pljesniv, obično ga možete samo ostrugati i bit će jestiv.

Sirevi poput camemberta ili brieja često imaju bijelu plijesan koja je također jestiva, samo pripazite na narančastu, plavu ili zelenu plijesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

Suhi sastojci

Sol, papar, brašno, soda bikarbona i šećer su sigurni za jelo dulje vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suhe sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo ukazivati na najezdu nametnika u njima.

Sirovo meso, perad i riba

Sirovo meso i perad izdržat će samo nekoliko dana u frižideru, ali čuvanje u zamrzivaču odličan je način da taj rok prodžite.

Smrznuto pile ili puricu možete držati u zamrzivaču više od godinu dana. Međutim, smrznuto mljeveno meso traje samo do četiri mjeseca u zamrzivaču. Sirova riba može izdržati do devet mjeseci u zamrzivaču, dok dimljena riba može trajati najviše šest mjeseci.

Povrće i voće u vrećicama ili zamrznuto

Salata u vrećicama može početi trunuti nakon isteka roka trajanja, ali ako nije prošlo predugo, obično se može spasiti potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Kada je riječ o smrznutom voću i povrću, obično mogu trajati i do 10 mjeseci nakon otisnutog datuma.

Konzervirana hrana

Mnoge vrste konzervirane hrane mogu trajati i do dvije godine nakon isteka roka valjanosti, posebno juhe i povrće.

Međutim, konzervirani paradajz i ananas općenito neće trajati tako dugo zbog visoke razine kiselost.
Izvor: Hayat