ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik se danas sastaje sa Putinom

Objavljeno:20.09.2022 - 07:55
A A A Times Arial

Foto: EPA

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otputovao je u Rusiju gdje će danas razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njihov bi susret prema najavama trebao proteći u razgovoru o ekonomskim i energetskim temama iako je Dodik uoči susreta otvoreno podupro agresiju Rusije na Ukrajinu uz konstataciju kako je ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa, a istodobno je napravio usporedbu s bosanskim Srbima kazavši da oni ne mogu živjeti s muslimanima pa je "prirodna želja" da budu ujedinjeni sa Srbijom.

"Republika Srpska kao neovisna država i danas je naš cilj", rekao je Dodik, koji je već i u junu posjetio Putina.

Dodik je već najavio da će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne blokira produženje mandata EUFOR-a (misija Althea) u BiH. U protivnom, a Dodik to zna, NATO snage će biti raspoređene u BiH, a on to pod svaku cijenu želi izbjeći.

No njegova savjetnica Ana Trišić Babić kazala je da ne očekuje razgovore o narušavanju mira unutar BiH. Odmah po dolasku u Moskvu, Dodik i njegova delegacija testirali su se na koronavirus, a do današnjeg sastanka s Putinom Dodik će biti u izolaciji, javlja RTRS.