Čaj - zdravi napitak koji odlično prija u ovim hladnim danima! Upoznajte njegove dobrobiti

Zdrav život
Čaj - zdravi napitak koji odlično prija u ovim hladnim danima! Upoznajte njegove dobrobiti
Čaj - ukusan i zdrav napitak kojeg opravdano obožavaju sve generacije.

Čaj - ukusan i zdrav napitak kojeg opravdano obožavaju sve generacije    

Savršen je za zagrijavanje tijekom hladnih zimskih dana, idealan za proljetno buđenje i okrjepu organizma, izvrstan za poslijepodnevno obiteljsko druženje – dakako, riječ je o čaju. 

Naziv "čaj" u svakodnevno govoru odnosi se na napitak pripravljen od različitog bilja, voća, sjemenki, korijenja ili njihovih mješavina. 

Pod pojmom "čisti čaj" podrazumijevamo čajeve izvedene iz biljke Camellia sinensis, a radi se o zelenom, crnom, bijelom i oolong čaju. 

Osim što su užitak za nepce, čajevi su i prava riznica zdravlja.


Dobrobiti čaja


Ovaj napitak omiljen je ne samo zbog široke palete izvrsnih okusa, već i zbog nebrojenih zdravstvenih dobrobiti.

Pomaže u prevenciji mnogih bolesti te pri ublažavanju i otklanjanju blažih, ali i težih zdravstvenih tegoba.

Primarne asocijacije na ovu ukusnu tekućinu su gripa i prehlada.

Dakako, to je sasvim opravdano jer svima nam je vrlo dobro poznata snažna moć toplog čaja s dodatkom meda i limuna u situacijama viroze, gripe, prehlade i grlobolje.

Međutim, čajevi su od davnina poznati i kao odlična pomoć protiv razdražljivosti, nemira, nervoze, stresa i depresije.

Ublažavaju nesanicu te pridonose mirnom i kvalitetnom snu. Osnažuju imunitet, potiču apetit i jačaju pamćenje.

Mogu ublažiti većinu želučanih i crijevnih smetnji poput proljeva, zatvora, nadutosti, grčeva. 

Neki od njih su izvrsni diuretici i laksativi.

Pojedini čajevi su uspješni u čišćenju krvi pa njihovo ispijanje uvelike doprinosi detoksikaciji i sezonskom čišćenju organizma.

Neke vrste čajeva su posebno popularne kao čuvarice zdravlja urinarnog trakta te saveznice u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Čajevi se brinu o zdravlju srca i krvnih žila.

Pomažu kod pretilosti, usporenog metabolizma, visokog tlaka, povišenoga kolesterola.

Svoju snagu pokazuju i u prevenciji težih bolesti poput dijabetesa, artritisa pa čak i raka.

Odlični su saveznici pripadnica ljepšeg spola jer mogu ublažiti tegobe PMS-a i menopauze.

Nije zanemariva ni njihova uloga u održavanju zdravlja kože i kose - suzbijaju kožne probleme poput akni i bubuljica, pospješuju rast kose, sprječavaju perut i alopeciju te poboljšavaju kvalitetu vlasi.

Ako su pravilno pripremljeni, biljni čajevi mogu biti dragocjen izvor vitamina, minerala i drugih nutrijenata.

U zelenom, crnom, bijelom i oolong čaju osobito je visoka koncentracija antioksidansa koji su jedni od najvažnijih pomoćnika u prevenciji i suzbijanju mnogih bolesti.

 

Priprema čaja kao napitka


Izuzetno je važna ispravna priprema čajnog napitka kako bi se iz biljaka maksimalno iskoristili svi vrijedni sastojci i kako bi njegovo djelovanje bilo što učinkovitije.

Klasičan način pripreme čaja

Kao napitak za osvježenje i prevenciju bolesti čaj se najčešće priprema na sljedeći način: 1 čajnu žličicu biljke ili jednu filter vrećicu treba preliti s 2 dcl vode. 

Prema tvrdnjama stručnjaka vodu najprije treba pustiti da proključa, a potom ju ostaviti da odstoji oko 5 minuta kako bi se njena temperatura spustila na oko 90 ºC. 

Tek tada se voda može preliti preko čajne mješavine.

Nakon toga obavezno posudu s čajem poklopiti, ostaviti da odstoji 5 minuta, a zatim procijediti ili izvaditi filter-vrećicu.


Kuhanje čaja

Većina čajeva se u pravilu ne smije kuhati već se biljke samo preliju vodom prema gore navedenom postupku.

No, pojedine biljke se za bolju djelotvornost ipak trebaju neko vrijeme prokuhati.

Primjerice, čaj od plodova šipka potrebno je kuhati oko pet minuta. 

Mnogi su uvjereni kako se kuhanjem gubi vrijednost vitamina C, ali u slučaju plodova šipka briga je neutemeljena, jer je dokazano da se ovaj dragocjeni vitamin kuhanjem šipka ne uništava.  

Također, čaj od poljske preslice poznat kao višenamjenski lijek poželjno je kuhati pet do deset minuta, nakon čega ga treba ostaviti još 15 minuta da odstoji.


Priprema hladnog čaja

Hladan čaj može biti savršena, ukusna i zdrava okrjepa u vrućim ljetnim danima. 

Možete ga pripremiti na klasičan način s toplom vodom te ga potom ohladiti do željene temperature.

Isto tako ga možete pripremiti i s hladnom, čistom izvorskom ili pak običnom prokuhanom i ohlađenom vodom, pri čemu biljke moraju nešto duže odstajati u vodi.

U tom slučaju voda se prelije preko željene biljke ili biljne mješavine i ostavi da odstoji nekoliko sati – primjerice:

zeleni čaj (30 minuta) 
crni čaj (1 sat) 
oolong čaj (2-3 sata)  
čaj od listova imele (6-8 sati).

(Alternativa)

Ne propustite