ŠTA ZNAČI AKO VAS NOGE BOLE KAD SE PROBUDITE? Bezazleni simptom koji ne smijete da ignorišete, EVO ŠTA TREBATE URADITI

Objavljeno:18.09.2022 - 16:07
A A A Times Arial

Ako vas noge bole ujutro, a niste prethodni dan radili fizčki naporan posao ili pretjerano trenirali i imate upalu mišića, ovaj simptom bi mogao da ukaže na na mnogo ozbljnje zdravstvene probleme.

Spoljašnji faktori koji izazivaju bolu nogama ujutru su povezani sa povredama, nošenjem neudobne obuće, dugim hodanjem ili ste jednostavno spavali u nezgodnom položaju. Unutrašnji faktori uključuju lošu cirkulaciju, oštećenje nerava, upale i infekcije.

Bol u nogama ujutro može da ukazuje na: 

 1. Artritis ili artrozu  - kod ovih problema bol se osjeća u stopalima, risu i prstima.
 2. Giht - bol se javlja u stopalima.
 3. Povrede ligamenata skočnog zgloba.
 4. Proširenje vena - postoji osjećaj težine i bolova u listovima i stopalima.
 5. Osteoporozu - manifestuje se bolom u petama.
 6. Petni trn - mišići stopala postaju upaljeni, kao rezultat toga, pete su veoma bolne.
 7. Zapaljenje površinskih vena - manifestuje se pulsirajućim bolom u mišićima lista.
 8. Ravna stopala - izazivaju bol u petama.
 9. Oštećenje nervnih završetaka stopala.
 10. Vaskularne bolesti 
 11. Eritromelalgija - bolest utiče na stopala, izazivajući gorući bol. Uglavnom pogađa muškarce srednjih godina. Često se javlja u pozadini hipertenzije i uzimanja određenih lijekova.

Veliki broj bolesti nema simptome ujutru, ali ako se jave nakon noćnog odmora, kada se zglobovi i mišići opuštaju, to može da ukaže da se stanje pogoršalo. 

Šta raditi kad se ujutru javi bol u nogama?

Kad se ovaj simptom javi i ako se ponavlja iz jutra u jutro, važno je da se pridržavate sljedećih pravila:

 1. izaberite udobne cipele;
 2. ojačajte kosti, što znači da u jelovnik uvrstite hranu bogatu kalcijumom;
 3. ojačajte zglobove vežbama;
 4. držite težinu u granicama normale.

Ako vas ujutru noge često bole, a isključili ste ove spoljne faktore, pre svega treba da potražite savjet ljekara koji će uspostaviti pravu dijagnozu. 

Glavni uzrok jutarnjeg bola u nogama je otok u zglobovima ekstremiteta koji se javlja tokom odmora. Jedini način da se izborite sa ovim jesu svakodnevne jutarnje vežbe. Ali i ovu tegobu možete da spriječite. Pravilna ishrana, dovoljna količina fizičke aktivnosti, izbalansiran unos vode - sve to će spriječiti pojavu edema koji izazivaju tegobe i utiču ne samo na zglobove, već cijelo tijelo

Međutim, ako ne možete da se odreknete grickanja kasno noću, posebno slane hrane ili prijete previše vode, određene vježbe mogu da pomognu kod ovog problema. Radite ih čim se probudite ujutru.

 • Stanite uspravno sa spojenim stopalima. Podignite se na prste što je više moguće i ostanite u ovom položaju 30 sekundi. Zatim se vratite na početnu poziciju. Ovu vježbu morate ponoviti 15-20 puta.
 • Zatim, da biste izbacili tečnost, ležite na ravnoj površini, podignite noge uvis. Možete ih naslonite na zid. Ležite u ovom položaju 15-20 minuta.

Ove jednostavne vježbe će pomoći u ublažavanju otoka nogu i otklanjanju bolova.

MONDO