IMATE NEDOSTATAK ŽELJEZA U KRVI: Ovaj napitak od pet vrsta namirnica će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za unosom željeza

Porodica i zdravlje
IMATE NEDOSTATAK ŽELJEZA U KRVI: Ovaj napitak od pet vrsta namirnica će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za unosom željeza
Ovaj napitak od pet vrsta povrća zadovoljit će vaše dnevne potrebe za željezom.

Ovaj napitak od pet vrsta povrća zadovoljit će vaše dnevne potrebe za željezom.

Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju organizma. Vitamin C kojim cikla obiluje jak je antioksidans. Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome pridonose i male količine kobalta koji sudjel je u stvaranju vitamina B12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita. Visok udio željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara. Taj je mineral važan za stvaranje homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode i slatkoću jer ima fruktozu, a ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

Mrkva pak zadovoljava potrebe vašeg organizma za vitaminom A. Usto ima posebnu vrstu vlakana, kalcij-pektat koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi. Obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama.

Brokula ima brojne zdrave sastojke: lutein, dijetalna vlakna, B vitamine i folnu kiselinu. Oni su bitni za održavanje normalne visine kolesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija. Pola šalice svježe brokule dnevno preporučuje se za zdravlje organizma.

Sastojci:

  • 1 cikla
  • 1 jabuka
  • 2 mrkve
  • ½ šalice brokule
  • 2 lista kelja

Priprema:

Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Ciklu, jabuku i mrkvu ogulite te narežite na ploške. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

Sve izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevno zadovoljenje tijela željezom je gotov.

Izvor: Dnevno.hr

Ne propustite