POSTOJI RAZLOG - NIJE SLUČAJNO: Evo zbog čega mačka odjednom vrši nuždu po kući

Sve za dom
POSTOJI RAZLOG - NIJE SLUČAJNO: Evo zbog čega mačka odjednom vrši nuždu po kući
-

Šta navodi mačku da vrši nuždu na nedozvoljenim lokacijama u kući?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, ali postoji nekoliko potencijalnih razloga koji bi vam mogli poslužiti da otkrijete zašto se vaša ljubimica odjednom ponaša drugačije.

Zdravstveni problemi 

Ponekad vršenje nužde van kutije sa posipom može da bude uzrokovano zdravstvenim problemima. Ukoliko ste promijenili vrstu hrane koju dajete svojoj mački, moglo bi se dogoditi da je njen stomak zbog toga uznemiren i da ona jednostavno nije stigla na vrijeme do svoje kutije sa posipom. Takođe, ako mačka ima zatvor, moglo bi se dogoditi da izvrši nuždu na nekoj drugoj lokaciji, budući da nema dobru kontrolu nad stolicom.

Postoje problemi u vezi sa kutijom sa posipom 

Kombinacija izbirljivosti i osjetljive prirode vaše mačke može dovesti do toga da ona vrši nuždu gdje ne bi trebalo. Na primjer, ako njena kutija sa posipom nije dovoljno čista to bi mogao da bude razlog broj jedan što odbija da tamo vrši nuždu. Takođe, ako u kutiji nema dovoljno posipa ili ste promijenili njegovu vrstu, moglo bi se desiti da mačka odbije da koristi svoju kutiju. Osim toga lokacija kutije sa posipom može da bude problem, jer su mačke te koje vole privatnost.

Stres je okidač 
Trebalo bi da imate na umu da su mačke vrlo osetljive po prirodi iako možda ne djeluju tako. One vole rutinu i nije potrebno mnogo da budu pod stresom. Kada se to dogodi možete očekivati brojne destruktivne oblike ponašanja s njene strane, a između ostalog i vršenje nužde na neprimerenim mestima. Ako ste isključili prva dva razloga zbog kojih bi mačka mogla da vrši nuždu van njene kutije sa posipom razmislite o tome da li se nešto dogodilo u vašem domu što bi njoj moglo da bude stresno. Situacije poput dovođenja novog ljubimca, proširenja porodice ili preseljenja su one koje mačke smatraju stresnima.

Ne propustite