Brnabić posjetila Kosovo, ali morala prekriti grb Srbije na tablicama službenog vozila

Region
Brnabić posjetila Kosovo, ali morala prekriti grb Srbije na tablicama službenog vozila
Premijerka Srbije Ana Brnabić posjetila je Kosovo prvi put nakon dva mandata, a njena pratnja, uključujući i vozilo u kojem se nalazila, morali su, kao i svi građani Srbije koji automobilom ulaze na Kosovo, na registarskim tablicama imati prekrivene oznake države Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić posjetila je Kosovo prvi put nakon dva mandata, a njena pratnja, uključujući i vozilo u kojem se nalazila, morali su, kao i svi građani Srbije koji automobilom ulaze na Kosovo, na registarskim tablicama imati prekrivene oznake države Srbije, piše Klix.

Kako se može vidjeti na snimkama, Brnabić je prilikom dolaska u Kosovsku Mitrovicu pratio veliki broj službenih vozila na rotaciji.

Sva vozila su imala registarske tablice na kojima su naljepnicama bili prekriveni državni simboli, dok automobili s oznakama RKS nisu imali naljepnice na tablicama.

Budući da pregovarači Srbije i Kosova nisu postigli dogovor o trajnom rješenju registarskih oznaka za vozila iz ove dvije zemlje, i dalje je na snazi ​​režim naljepnica.

To znači da vozači moraju prekriti državne simbole na registarskim pločicama, što je morala učiniti pratnja i vozilo premijerke Srbije.

Podsjetimo, 1. septembra na snagu je stupila odluka kosovske vlade o preregistraciji svih vozila na "RKS". Naime, vlasnici automobila registarskih oznaka izdanja Srbije ("PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" i "ĐA") imaju rok od dva mjeseca , odnosno do 31. oktobra izvršiti preregistraciju svojih vozila.

Ne propustite