Erdogan: Grčka okupira demilitarizirane otoke. Poduzet ćemo sve što je potrebno

Aktuelno
Erdogan: Grčka okupira demilitarizirane otoke. Poduzet ćemo sve što je potrebno
-TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan optužio je Grčku za okupaciju otočja u Egejskom moru koje ima demilitarizirani status te je kazao da je Turska spremna učiniti sve što je potrebno kada za to dođe vrijeme.

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan optužio je Grčku za okupaciju otočja u Egejskom moru koje ima demilitarizirani status te je kazao da je Turska spremna učiniti sve što je potrebno kada za to dođe vrijeme.

Rivali kroz povijest, Turska i Grčka, sukobljavaju se oko raznih pitanja - od prelijetanja zrakoplova, preko statusa egejskih otoka do pomorskih granica i izvora ugljikovodika u istočnom Sredozemlju, kao i etnički podijeljenog Cipra.

Erdogan: Kada dođe vrijeme, mi ćemo poduzeti sve što je potrebno
Ankara je nedavno optužila Atenu za naoružavanje demilitariziranih egejskih otoka, što Atena odbacuje, ali Erdogan ranije nije optuživao Grčku za njihovu okupaciju.

"Vaša okupacija otoka nas ne obvezuje. Kada dođe vrijeme, mi ćemo poduzeti sve što je potrebno", rekao je Erdogan. Turska se nedavno razljutila zbog toga što, kako su rekli, grčke vojne snage ometaju prelete njezinih zrakoplova.

Službena Ankara je pojasnila da su sustavi protuzračne obrane S-300, koje koristi Grčka, usmjereni na turske zrakoplove za vrijeme rutinskog leta. Turska je 30. kolovoza proslavila državni praznik, Dan pobjede, koji se obilježava u znak sjećanja na turske snage koje su protjerale grčke vojne snage 1922. godine.

Grčki premijer: Stav Turske je apsurdan
Erdogan je pozvao Grčku da ne zaboravi Izmir, misleći pritom na tursku pobjedu. Ankara podsjeća da su egejski otoci predani u posjed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947., ali pod uvjetom da ih se ne naoružava.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu više je puta rekao da će, ustraje li Atena u naoružavanju otoka, Turska početi dovoditi u pitanje grčki suverenitet nad njima. Grčki premijer Kiriakos Micotakis je kazao kako je jednostavno apsurdan turski stav kojim u pitanje dovodi grčki suverenitet nad otocima.

Ne propustite