ZMAJEVI IPAK POKLEKLI NAKON ODLIČNOG PRVOG DIJELA: Greške i sudije kumovale prvom porazu na Eurobasketu

Košarka
ZMAJEVI IPAK POKLEKLI NAKON ODLIČNOG PRVOG DIJELA: Greške i sudije kumovale prvom porazu na Eurobasketu
,

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu Eurobasketa od domaćina, selekcije Njemačke sa 92:82. Ovom porazu kumovala je vrlo loša treća četvrtina naših momaka, ali i vrlo pristrasno suđenje arbitara koji su otvoreno u ključnim trenucima bili priklonjeni domaćinima.

Zmajevi bolje otvaraju susret, već na početku za tri poena pogađa Musa. Naši košarkaši vode konstatno gdje najveća prednost iznosila od 7 poena, kada je kapiten Halilović poentirao za dva poena za 20:13 u 9.minuti utakmice. Nijemci preko Thiemana i Schroderra smanjuju na 20:18 za kraj prve četvrtine. malo su im pomogle i sudije u finišu ove dionice, ali to je bilo očekivano jer su domaćini.

Početak drugog perioda odličnom dobranom otvaraju bh.košarkaši, i to kapitalizuju u napadu. Poenima Gegića i Muse Zmajevi idu na prednost od 7 razlike, bilo je 27:20 za BiH u 12 minuti utakmice, nakon čega njemački selektor uzima time-out. Naši košarkaši potom poentiraju za 29:20, a Njemčka uzvraća sa dvije trice i rezultat je 31:27 za BiH u 16.minuti igre. Nurkić uzvraća efektnim poenima za 40:32, što je bio alarm za selektora Njemačke da pozove time-out. Ni to je nije pomoglo a Zmajevi vode deset razlike 42:32 u 17.minuti. Do kraja prvog poluvremena Zmajevi zadržavaju vodstrvo i na odmor odlaze rezultatom 47:42.

Crna rupa uslijedila je početkom 3. četvrtine kada domaći prave seriju od čak 12:0 i potpuno preokreću rezultat. Tu dionicu Nijemci su dobili s ogromnih plus 17 (28:11), te smo na ulasku u posljednju četvrtinu bili u ogromnom zaostatku. Ovome su itekako kumovale i neke sudijske odluke koje su u najmanju ruku bile diskutabilne.

Uprkos tome, uspjeli smo u finišu prići na 82:76 i imali napad, pokušao je Roberson za tri i nije pogodio i tu nam je bio kraj. Najbolji u našem timu bio je Džanan Musa s 30 poena, dok je Jusuf Nurkić postigao 21 poen.

Kod Nijemaca je pet igrača imalo dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Denis Šruder (Dennis Schroder) s 18 poena.

Naredni meč naš tim igra već sutra od 17:45 sati protiv Slovenije. Njemačka je na kraju slavila, a mi ćemo prolaz trebati tražiti u narednim mečevima. 

Ne propustite