ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO POJEDETE MALO SENFA: Neće vam biti svejedno kad vidite
Dobro je da domaći senf odstoji nekoliko dana, kako bi slačica izgubila ljutinu
Iako senf ne spada u sam vrh prirodnih lekova, njegova lekovita svojstva svakako nisu za podcjenjivanje.
Zbog izuzetne ljekovitosti slačice, koja je u osnovi ovog popularnog namaza i korištenje senfa često se preporučuje u medicinske svrhe.
Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe vještačkih boja, aroma i konzervanasa delotvoran je koliko i sama slačica. Ima snažno antibakterijsko dejstvo, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak slanim jelima.
Bogat je fosforom, magnezijumom, gvožđem, selenom, natrijumom, vitaminom A i proteinima. Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba.
U sezonama gripa i prehlada, često nam se desi da promuknemo. Tada nam olakšanje može donijeti jednostavan prirodan recept: senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuha u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grgori se po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.
Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, kašičice morske soli i vrele vode. Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala.
Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena dejstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta. Za sve to zaslužna je naravno slačica.
Vrijedilo bi napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kcal. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni preterivati zbog visokog sadržaja natrijuma, pošto može izazvati poremećaj krvnog pritiska.
Kako se pravi senf?
Kako je domaća hrana uvijek zdravija i sigurnija od one u prodavnicama, a senf zaista nije teško napraviti, dajemo vam provjerenu recepturu za pripremu domaćeg senfa bez sirćeta. Ovako spremljen senf u frižideru možete čuvati 6 mjeseci.
Evo kako da sami napravite domaći senf:
Potrebno je: 2/3 šolje sjemena slačice (bijele ili pomiješane sa crnom), 1 šolja limunovog soka, 1/3 mlake vode, 1 kašičica soli, začini po želji, a mi vam predlažemo majčinu dušicu, ruzmarin i kari.
Pomiješati limunov sok sa vodom, u to potopiti slačicu i ostaviti da stoji 3-4 dana. Slačica će upiti svu tečnost za to vrijeme. Nakon toga samleti ovu smjesu do željene strukture i dodati so i začine.
Preporuka je da se tek napravljen senf ostavi u frižideru da odstoji par dana, biće ukusniji, a u međuvremenu slačica će izgubiti na ljutini.