POBOLJŠAVA IMUNITET, ŠTITI BUBREGE I JAČA KOSTI: Ovo zaboravljeno povrće ima mnoge benefite koje zanemarujemo
Sve korisna svojstva bamija natjeraće vas da se ova biljka vrlo često nađe u nekom jelu.
Bamija je jedna od najstarijih namirnica, a prema nekim podacima u ishrani su je upotrebljavali i pre 3500 godina, posebno Egipćani su je obožavali.
Ova biljka je na prvom mjestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Pored toga sadrži zavidnu količinu vlakana od velike važnosti za dobru probavu i stabilizaciju šećera. Zbog toga što je veoma bogata mineralima i vitaminima vrlo je bitan unos ovog povrća za opšte zdravlje organizma.
Sigurni smo da će postati nezaobilazan dio vaše trpeze, kada budete vidjeli kakve sve blagodite donosi organizmu.
Zdravija koža
Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomažu koži da zadrže kolagen, kao i da se brzo oporavlja posle povrede.
Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuvajte ih i ohladite, zaztim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.
Poboljšava imunitet
Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe koji pomažu da se organizam izbori sa virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se sa prehladama i podiže imunitet celog organizma.
Štiti bubrege
Medicinski žurnali su jedno vrijeme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege. U studiji koju su sproveli navodi se da "oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju djetalne hrane."
Pomoći kod respiratornih problema
Bamija sadrži vitamin C koji dokazano pomaže kod respiratornih obolenja poput astme. Jedna studija je pokazala da redovnom konzumacijom hrane bogate vitaminom C čak i u manjim količinama dolazi do smanjenja simptoma astme u kod djece.
Jača kosti
Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcijum apsorbuje, a samim tim se kosti dodatno jačaju. Bamija je puna vitamina K, pa samim tim je odlična u borbi protiv osteroporoze.
Eliminiše holesterol
Bamija je odlična kombinacija kao prilog uz meso, jer pobija loš holesterol koji se nalazi u sočnom odresku. Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminišu masnoće iz organizma.
Pospješuje zdravlje debelog crijeva
Bamija je prepuna dijetetskih vlakana koja su veoma važna za zdravlje debelog crijeva i probavnog trakta u celini. Vitamin A doprinosi zdravlju sluznice i omogućava probavnom traktu da normalno funkcioniše.
Pomaže u borbi protiv kilograma
Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18, i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tokom perioda čišćenja organizma.
Zbog toga što sadrži vlakna bamija pomaže kod poboljšanja probave, reguliše šećer u krvi, spriječava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće.
Zato, kada sljedeći put odete na pijacu potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu.
Za prevenciju dijabetesa
Zavaljujući vlaknima i ostalim nutrijentima bamija je veoma djelotvorna kad je u pitanju normalizacija nivoa šećera u krvi, a potpomaže i umanjenje simptoma dijabetesa.