JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SMIJE DA SE PONOVO KORISTI: I ne slutite šta se dešava kad se 2 puta zagrijava!

Praktična žena
JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SMIJE DA SE PONOVO KORISTI: I ne slutite šta se dešava kad se 2 puta zagrijava!
Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u kuhalu, a koja je neko vrijeme i već je bar jednom prokuhana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.

Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u kuhalu, a koja je neko vrijeme i već je bar jednom prokuhana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.

Pod prokuhavanjem podrazumijevamo zagrijavanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što istina omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama u vodi, piše Mondo.rs

Međutim, kada se voda zagrijava na tako visokim temperaturama, dešavaju se i neki drugi procesi:

  • povećava se koncentracija soli i raznih nečistoća;
  • pojavljuje se kamenac, koja se formira zbog izotopa vodonika;
  • molekuli kiseonika isparavaju;
  • korisna svojstva vode se gube.

Zbog ovih negativnih posljedica stručanjaci upozoravaju da nikako ne zagrijavate vodu koja je već jednom proključala i unosite je u organizm. 

Prospite je iz kuhala i naspite novu!

Ne propustite