JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SMIJE DA SE PONOVO KORISTI: I ne slutite šta se dešava kad se 2 puta zagrijava!
Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u kuhalu, a koja je neko vrijeme i već je bar jednom prokuhana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.
Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u kuhalu, a koja je neko vrijeme i već je bar jednom prokuhana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.
Pod prokuhavanjem podrazumijevamo zagrijavanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što istina omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama u vodi, piše Mondo.rs
Međutim, kada se voda zagrijava na tako visokim temperaturama, dešavaju se i neki drugi procesi:
- povećava se koncentracija soli i raznih nečistoća;
- pojavljuje se kamenac, koja se formira zbog izotopa vodonika;
- molekuli kiseonika isparavaju;
- korisna svojstva vode se gube.
Zbog ovih negativnih posljedica stručanjaci upozoravaju da nikako ne zagrijavate vodu koja je već jednom proključala i unosite je u organizm.
Prospite je iz kuhala i naspite novu!