KAKO DA SMRŠATE AKO IMATE PROBLEMA SA HORMONIMA: Endokrinolog otkriva 4 zlatna pravila koja PROVJERENO "RADE"

Porodica i zdravlje
KAKO DA SMRŠATE AKO IMATE PROBLEMA SA HORMONIMA: Endokrinolog otkriva 4 zlatna pravila koja PROVJERENO "RADE"
Poremećaj u hormonima blokira skidanje tjelesne težine, a evo kako se mršavi sa insulinskom rezistencijom.

Poremećaj u hormonima blokira skidanje tjelesne težine, a evo kako se mršavi sa insulinskom rezistencijom.

Inzulinska rezistencija je stanje u kom naše tijelo proizvodi insulin, ali ga neefikasno koristi. Simptomi ovog poremećaja, a među kojima su naglo gojenje, hronični umor, nekontrolisana potreba za slatkišima, često prolaze neopaženo i olako pripisuju se drugim stanjima,piše Mondo.rs.

Osobe koje boluju od insulinske rezistencije najčešće imaju poteškoća da smanje tjelesnu težinu, u njihovom slučaju kao da "provjerena" pravila za mršavljenje ne važe...

Da ipak postoji način, potvrdila je ruska doktorka, endokrinolog Zuhra Pavlova, koja je navela četiri pravila za uklanjanje viška masnih naslaga. Ovi savjeti, iako su upućeni prvenstveno osobama sa insulinskom rezistencijom, primjenjivi su i na druge i zapravo su univerzalni.

debljina-2-830x0

Prije svega, da biste smršali, važno je da jedete tri do četiri puta dnevno. Jelovnik treba da sadrži proteine i složene ugljene hidrate. Doktorka ne preporučuje dijete (brze, koje se baziraju na povećanom unosu hrane koja "topi salo"), već kaže da je najmudrije jednostavno  smanjiti porcije.

Drugo, potrebno je da pijete najmanje litar vode dnevno. Najbolji način, zapravo, da odredite koliko je tečnosti vašem tijelu potrebno, jeste da uzimate najmanje 30 mililitara po kilogramu tjelesne težine.

"Na vrućini i tokom vježbanja, udvostručite količinu. Naravno, kod bolesti bubrega i hipertenzije, potrebno je da se konsultujete sa ljekarima", napomenula je Pavlova.

Treće, jedan od faktora koji i te kako utiču na liniju jeste san. Idite u krevet prije 23 sata i spavajte najmanje sedam sati.

Četvrto pravilo je redovna fizička aktivnost. Svakog dana možete da hodate najmanje pet kilometara, a preporuka je da hodanje kombinujete sa vježbama sa opterećenjem. 

Ne propustite