KAKO DA BRZO OTPUŠITE UHO: Ovo su najbezbjedniji načini da se riješite bola sredstvima koje imate kod kuće

Zdrav život
KAKO DA BRZO OTPUŠITE UHO: Ovo su najbezbjedniji načini da se riješite bola sredstvima koje imate kod kuće
-

U ljetnom periodu, tokom kupanja u moru, bazenu ili jezeru, češće dolazi do problema sa ušnim kanalima.

Gotovo svakome se barem jednom dogodilo da mu se zapuši uho, a ovo iskustvo je uglavnom neprijatno, a nekada čak i bolno. U ušima se svakodnevno sakuplja cerumen - žućkasta materija koja čuva unutrašnjost uha od prljavštine, prašine i bakterija.

Ukoliko se nataloži previše cerumena, dolazi do začepljenja. Ipak, postoje načini da zapušeno uho očistite prirodnim putem.

Hidrogen-peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje nataložene masti u ušima.

Pomiješajte jednake količine troprocentnog hidrogen-peroksida i vode i nakapajte u zapušeno uho. Ostavite da rastvor malo odstoji, a onda nagnite glavu na suprotnu stranu da iscijedite sav nakupljeni višak.

Soda bikarbona takođe vam može pomoći u rješavanju ovog problema.

Pomiješajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone sa dvije kašičice vode. Nagnite glavu u stranu i pipetom nakapajte nekoliko kapi rastvora u začepljeno uho. Sačekajte 10 minuta, a potom polako špricem sipajte toplu vodu. Nagnite glavu u suprotnu stranu da iscijedite višak rastvora i rastvorenog voska. Uho na kraju očistite mekom, čistom krpicom.

Glicerin je još jedno sredstvo efikasno kada je riječ o čišćenju cerumena.

Nagnite glavu u stranu i pipetom sipajte tri do pet kapi glicerina u uho. Začepite uho komadićem vate, i ostavite da glicerin u njemu djeluje nekoliko sati. Uklonite čep od vate i nježno isperite uho toplom vodom. Nagnite glavu na suprotnu stranu, kako bi se voda potpuno ocijedila. Nežno osušite spoljni dio ušne školjke peškirom ili fenom.

Kod ovog problema, djelotvorna je i kombinacija slane vode i sirćeta.

Rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode, a zatim rastvor nakapajte u začepljeno uho (nagnite glavu tako da je zapušeno uho okrenuto nagore). Ostanite u tom položaju tri do pet minuta, a potom se nagnite u suprotnom smjeru kako bi se sva suvišna voda iscuhedila iz uha.

Sličan postupak možete uraditi i sa alkoholom umjesto slane vode.

Pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natopite komadić vate i lagano nakapajte u začepljeno uho. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u suprotnu stranu, kako bi se iz uva odstranio rastvor i ostaci usne masti. Iz spoljašnjeg dijela uha štapićem iščistite preostali vosak.

Višak ušne masti može ukloniti i uz pomoć maslinovog ulja.

Maslinovo ulje najprije blago zagrijte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u uvo. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala. Nagnite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak štapićima za uši.

Ukoliko se tegobe nastave i nakon nekog od ovih postupaka, nemojte ih ponavljati, već obavezno posjetite ljekara.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite