PIJETE LI VODU SA ČESME? Stručnjaci otkrili kako da provjerite je li čista, URADITE SAMO OVO
Da li je voda sa česme opasna za piće i kako da to otkrijete?
Iako posljednjih godina sve više ljudi kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvijek velika većina naših naroda pije onu iz česme. O tome kakvog je kvaliteta ta voda neprestano se polemiše u medijima, ali čak i kada je bakteriološki ispravna, postoje sastojci u njoj koji mogu da naštete zdravlju.
Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima. Ono što je najčešće karakteristika vode iz česme, bez obzira na to iz kojeg je dijela BiH , jeste tvrdoća. Ova voda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma, a koje utiču na stvaranje kamena u bubregu i bešici.
S druge strane, ispijanje pretjerano meke vode, u kojoj nema dovoljno minerala, dovodi do stanjivanja koštanog tkiva i propadanja zuba. U velikim gradovim može da se javi problem i u sistemu za prečišćavanje koji utiče na sastav vode, pa se u njoj javljaju hlor i gvožđe oksid koji su opasni za organizam.
Da bi se utvrdilo prisustvo štetnih materija u vodi, stručnjaci savjetuju da je prethodno prokuhate. Ako se u njoj brzo formira kamenac, onda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma. Crvenkasta nijansa je višak gvožđe oksida. Gotovo potpuno odsustvo plaka u posudi za kuhanje koja se koristi godinama može da ukaže na nizak sadržaj minerala u vodi, zaključuju stručnjaci.
Izvor: Mondo.rs