Komšić odgovorio Čoviću: Nikakva teritorijalna reorganizacija na etničkom principu nije moguća

Objavljeno:19.08.2022 - 14:57
A A A Times Arial

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirao je na današnje izjave Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a.

Čović je kazao da, ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt ne nametne izmjene Izbornog zakona, "HNS će odgovoriti i krenuti u teritorijalnu reorganizaciju BiH".

"Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe.

Oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima", zaključio je Komšić u reakciji.