Snažno nevrijeme poharalo Ljubljanu, ima povrijeđenih: Ceste neprohodne, vjetar nosio krovove

Objavljeno:18.08.2022 - 20:20
A A A Times Arial

Foto: N1 / Nevrijeme u Ljubljani

Ljubljanu je poslijepodne zahvatio jak olujni vjetar. Udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat, odneseno je nekoliko krovova i srušena su mnoga stabla diljem grada, a ima i lakše ozlijeđenih.

Vjetar je srušio i dio građevinskih skela u središtu glavnog grada, a komadi građevinskog materijala letjeli su zrakom, piše N1.

Oko 15 sati prema Sloveniji je sa sjevernog Jadrana stiglo olujno nevrijeme. Oko 14 i 30 Ljubljanu je zahvatio jak vjetar, a zatim se olujni sistem premjestio prema Austriji. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša (Arso) vjetar je dosezao 102 kilometra na sat, što je novi rekord.

I prije toga jak vjetar puhao je i na obali gdje je dosezao i 80 kilometara na sat. Današnje nevrijeme kratko je trajalo, ali neće biti puno padavina.

Udari vjetra srušili su dio skele na gradilištu na Gosposvetskoj cesti. U trenutku nesreće u okolici nije bilo pješaka. Građevinski materijal razbacan je po cijeloj ulici. Materijal je otpuhan i s gradilišta kod Šumija, preko puta Drame, a jak vjetar oštetio je i fasadu Situle uz Vilharjevu cestu. Uništen je i dio krova ljubljanskog rodilišta te na poslovnoj zgradi tvrtke Intereuropa u BTC-u. U Ljubljani je srušeno mnogo stabala. Vjetar je nosio kontejnere za smeće, reklamne panoe i prometnu signalizaciju.

Robert Okorn iz Vatrogasne brigade Ljubljana za N1 je u 15:05 rekao da trenutno imaju 23 intervencije, no situacija se mijenja iz minute u minutu. “Uglavnom su otkriveni krovovi i srušena stabla. U isto vrijeme još imamo vatru na Debnom vrhu. Ne znam ni koliko je vatrogasaca na terenu. Digla se cijela Ljubljana”, opisao je situaciju Okorn. U 16:44 imali su već 114 intervencija.

Ljubljanska policijska uprava primala je pozive, posebno između 14 i 16 sati. Reklamni pano udario je u motociklista i lakše ga ozlijedio. Obaviješteni su o srušenim stablima te je zbog toga neprohodno nekoliko cesta.

Na Rakuševoj ulici u Ljubljani s gradilišta je odnesena gips ploča koja je udarila u vozilo i razbila staklo. U nesreći je lakše ozlijeđen putnik u vozilu. U parku Tivoli stablo je palo na ženu i, prema dosad poznatim informacijama, lakše je povrijedilo.