Science Alert: Nikad se nemojte tuširati kad vani grmi i sijeva. Evo i zašto

Tema sedmice
Science Alert: Nikad se nemojte tuširati kad vani grmi i sijeva. Evo i zašto
Iako su šanse da će vas udariti grom male, važno je znati kako se zaštititi tokom grmljavinskog nevremena.

Iako su šanse da će vas udariti grom male, važno je znati kako se zaštititi tokom grmljavinskog nevremena.

Većina ljudi zna osnovne načine zaštite od udara munje i groma, poput izbjegavanja stajanja ispod drveća ili blizu prozora i ne razgovarati na žični fiksni telefon (mobilni su telefoni sigurni).

Ali jeste li znali da trebate izbjegavati kupke, tuširanje i pranje suđa kad vani pucaju gromovi i svijetle munje?

Da biste razumjeli zašto, trebate prvo znati nešto o tome kako nastaju munje i gromovi. Dva su osnovna elementa, vlaga i topli zrak koji se diže, što, jasno, ide ruku pod ruku s ljetnim vremenom. Visoke temperature i razina vlage stvaraju velike količine vlažnog zraka koji se diže u atmosferu, gdje se može formirati u oluju.

Oblaci sadrže milijune kapi vode i leda i njihova interakcija dovodi do munja. Kapi vode koje se dižu sudaraju se s kapima leda koje padaju, prebacujući im negativni naboj, ostavljajući sebi pozitivni.

Tijekom oluje oblaci se ponašaju kao golemi generatori Van de Graaff, odvajajući pozitivne i negativne naboje da bi stvorili ogromna razdvajanja nabora unutar oblaka.

Kako se ti olujni oblaci kreću iznad Zemljine površine, generiraju suprotni naboj na tlu i to je ono što privlači udar munje. Grmljavinska oluja želi uravnotežiti svoje naboje, a to čini pražnjenjem između pozitivnih i negativnih područja.

Put ovog pražnjenja obično je put najmanjeg otpora, tako da je vjerojatnije da će munja pogoditi stvari koje su vodljivije, poput metala.

Najkorisniji je savjet taj da za vrijeme grmljavinskog nevremena uđete u kući. Ipak, ni to ne znači da ste potpuno sigurni. Postoje aktivnosti koje mogu biti gotovo jednako rizične kao i boravak vani tijekom oluje.

Osim ako ne sjedite u kadi vani ili se tuširate na kiši, mala je vjerojatnost da će vas udariti grom. Ali ako munja udari u vašu kuću, struja bi slijedila put najmanjeg otpora prema tlu, a metalne žice ili voda u cijevima u vašem domu prikladan su vodljivi put.

Tuš zadovoljava oba zahtjeva, vodu i metal, što ga čini idealnom putanjom za struju.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti snažno potiču ljude da izbjegavaju sve aktivnosti u vodi tijekom grmljavinske oluje – čak i pranje posuđa – kako bi smanjili rizik od udara, prenosi Science Alert.

Postoje i drugi rizici na koje treba obratiti pozornost tijekom grmljavinske oluje. Jedan, koji se možda ne čini očitim je – betonski zid. Iako beton sam po sebi nije toliko vodljiv, ako je ojačan armaturom, može osigurati vodljivi put za munju.

Također izbjegavajte korištenje bilo čega što je uključeno u utičnicu (računala, TV, perilice rublja, perilice posuđa) jer sve to može osigurati puteve za udar groma.

U pravilu, ako čujete grmljavinu u daljini, dovoljno ste blizu oluje i mogućnosti da vas munja dosegne, čak i ako nema kiše.

Udari munje mogu se dogoditi i do deset milja od matične oluje.

Obično je pola sata nakon posljednje grmljavine sigurno vrijeme za povratak pod tuš.

Ne propustite