Erdogan i glavni tajnik UN-a putuju u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim

Objavljeno:16.08.2022 - 21:40
A A A Times Arial

Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres putuje u četvrtak u Ukrajinu, gdje će se sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim šefom države Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je danas Guterresov glasnogovornik.

"Na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog glavni tajnik u četvrtak će doći u Lavov kako bi sudjelovao na trostranom sastanku s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i ukrajinskim čelnikom", rekao je Stéphane Dujarric novinarima. Dodao je da će Guterres potom u petak posjetiti ukrajinsku crnomorsku luku Odesu.

Na sastanku će biti razmotrena provedba međunarodnog sporazuma potpisanog u srpnju u Istanbulu o izvozu žita iz Ukrajine, u čemu ključnu ulogu ima Turska, pojasnio je Dujarric.

"Bit će riječi o određenom broju pitanja, općenito, kako nalaže politička situacija u sukobu. Ne sumnjam da će razgovarati o nuklearnoj elektrani (Zaporižja) i drugim pitanjima", rekao je dodavši da se očekuje i bilateralni sastanak Zelenskog i Guterresa.

Guterres će posjetiti i Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu
Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da granatiraju nuklearku Zaporižja, koju su ruske snage zauzele na početku invazije. Elektranom upravljaju ukrajinski tehničari.

UN je rekao da može pomoći da inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjete nuklearku, ali Rusija je upozorila da bi bilo kakva misija koja bi išla preko Kijeva bila preopasna.

Guterres će u petak posjetiti Odesu, jednu od triju crnomorskih luka iz kojih se izvozi žito. Do sada je na put krenuo već 21 brod sa žitom.

U subotu će posjetiti Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu, koji čine ruski, ukrajinski, turski i UN-ovi dužnosnici koji nadziru izvoz žita.