Njemački vojnici stižu u BiH: Evo u koji grad prvo dolaze

Objavljeno:16.08.2022 - 18:47
A A A Times Arial

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata došlo je do utrke između Kremlja i EU po pitanju ko će imati veći uticaj na BiH, piše njemačka štampa i najavljuje dolazak njemačkih vojnika u Sarajevo - narednog utorka.

Njemački politički magazin "Spiegel" piše kako narednog utorka u BiH stižu prvi od ukupno 50 njemačkih vojnika.

"Najprije će manji, dvocifreni broj vojnika biti poslan u glavni grad Sarajevo“, rekla je glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Bundeswehra u Potsdamu. Ona kaže kako će se prebacivanje vojnika odvijati postupno, kako bi "nekoliko sedmica prije parlamentarnih izbora u BiH“, koji se održavaju 2. oktobra, njemačke snage bile na okupu u kompletnom broju.

Spiegel piše i kako Bundeswehr u Sarajevu treba "pomoći u koordinaciji obuke Oružanih snaga BiH". Istovremeno "dva tima za vezu i posmatranje biće prisutna u RS i razmjenjivati ​​informacije s tamošnjim stanovništvom“.

Spiegel potom konstatuje kako "nacionalističko vodstvo RS radi na otcjepljenju entiteta od države BiH i podsjeća kako je Bundestag odlučio dopustiti Bundeswehru da se ponovno pridruži misiji Eufora Althea. Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane su kao razloge naveli napetu unutarnjopolitičku situaciju i pokušaje uticaja od strane Rusije. U njemačkoj vladi se za slanje njemačkih vojnika posebno zalagala ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) dok je ministrica odbrane Christine Lambrecht (SPD) isprva bila skeptična“, piše Spiegel, a prenosi Deutsche Welle.

Prenoseći informacije da Rusija i RS namjeravaju potpisati bilateralni privredni sporazum, nekoliko njemačkih portala, između ostalog i merkur.de u tekstu naslovljenim "Putinova vlada obećala palitelju Bosne 200 miliona dolara", piše kako ruski predsjednik Vladimir Putin podržava separatističke ideje manjeg bh. entiteta, koji nije pristao na sankcije prema Rusiji.

"I zbog toga je nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata došlo do utrke između Kremlja i zapadnih vlada u okviru EU po pitanju ko će imati veći uticaj na BiH. Ova zemlja nije bila samo u središtu rata na Balkanu 90-tih već je i bure baruta u regionu", piše njemački portal i navodi kako je posljednji primjer diplomatskog vrbovanja poduzela Španija kada je krajem jula premijer Pedro Sanchez primio u posjetu tri člana Predsjedništva BiH: Dodika, Džaferovića i Komšića.

U tekstu se potom kaže kako je Dodik na Zapadu dugo vrijeme izložen "enormnoj" kritici. Pri tom se citiraju navodi austrijskog Standarda da je vec godinama „njegov cilj da uništi državu BiH i otcijepi RS“ ali i njegova izjava iz aprila 2022 u Bijeljini, kada je rekao: "Živjela Srbija, živjela Rusija, živjela RS!"

Citira se i privredni portal bne IntelliNews koji prenosi novinsku agenciju Srnu i riječi direktora Investicione i razvojne banke RS Dražena Vrhovca da je Rusija RS-u ponudila investicije u visini od 200 miliona dolara.

"Delegacija RS je dobila i listu sa 734 sirovine, koje Rusiji trebaju kao protivuslugu“, navodi njemački portal merkur.de. i prenosi riječi Vrhovca da u septembru u Prijedor stiže delegacija ruskih privrednika, koji će prisustvovati investicionoj konferenciji „Invest Srpska 2022“.

(Radio Sarajevo)