Ruski dnevnik analizirao Vučićevu izjavu o gradnji ruskih baza u Srbiji

Objavljeno:15.08.2022 - 21:35
A A A Times Arial

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučala je prilično suzdržano i doživljena je kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da s druge ne kvari odnose s Moskvom, ocjenjuje moskovski dnevnik Kommersant.

Dnevnik dodaje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inozemstvu – hoće li Rusija napraviti vlastitu vojnu bazu na teritoriju Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo poslije izjave ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošlog tjedna, podsjeća ruski list, prenosi N1.

Izjava izazvala žestoke reakcije

Izjava veleposlanika podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamjerili Rusiji da "širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno potkopava interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi s formiranjem nove vlade i odluke o pridruživanju sankcijama protiv Rusije", dodaje list.

Izvori Kommersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsjednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom suradnjom Srbije i SAD-a, prije svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog veleposlanika, koja je podigla toliku buku u Srbiji, uslijedila samo tjedan dana nakon izjave predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka o politici službenog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija željela sjediti na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da "to više neće moći".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poziv Beogradu da stane na stranu Moskve"

"U Srbiji su ove riječi gotovo jednoglasno ocijenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktualnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog bjeloruskog saveznika", navodi Kommersant.

List navodi riječi vanjskopolitičkog stručnjaka i bivšeg veleposlanika u Bjelorusiji Srećka Đukića, da su srbijanske vlasti odavno trebale shvatiti da ne mogu dugo sjediti na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pijesak jer to neće uspjeti ni na jednoj strani.

"Ipak, Đukić smatra da je u nadolazećim mjesecima malo vjerojatno da će kardinalne promjene u takvoj politici Beograda biti stvarne – sve dok se stolice ne krenu razmicati", dodaje Kommersant.