ENDOKRINOLOG OBJAŠNJAVA: Lupa vam srce, opada kosa i imate toplo preznojavanje, provjerite funkciju ove žlijezde!

Porodica i zdravlje
ENDOKRINOLOG OBJAŠNJAVA: Lupa vam srce, opada kosa i imate toplo preznojavanje, provjerite funkciju ove žlijezde!
Sve što se otkrije na vrijeme, na vrijeme može da se izlječi.

Sve što se otkrije na vrijeme, na vrijeme može da se izlječi.

Najčešći poremećaji štitaste žlijezde su povišena funkcija (hipertireoza) i smanjena funkcija (hipotireoza). Kod oba poremećaja ishrana igra važnu ulogu. Šta treba da jedete u slučaju da vam štitasta žlijezda radi ubrzano, a šta kad je usporena savjetuje prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ako ste nervozni, gubite na težini iako imate dobar apetit, lupa vam srce, opada kosa i imate toplo preznojavanje, sve su prilike da imate hipertireozu. Uz ove simptome često nastaju i promjene na očima – ispupčene jabučice, sjajne oči i ukočen pogled. Nasuprot tome, hipotireozu karakteriše umor, malaksalost, zimogrožljivost, dobijanje na težini, otečenost i opstipacija.

Ishrana kod hipertireoze

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković kaže da je pravilna ishrana veoma važna kod osoba sa poremećajima štitne žlijezde i da postoje precizne smjernice šta treba da jedu oni koji pate od hipertireoze i oni koji pate od hipotireoze.

- Kod pacijenata sa hipertireozom u stanju ubrzanog metabolizma dolazi do promena na mišićnoj i koštanoj masi pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma. Obolelima od hipertireoze savjetuju se integralne žitarice, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice, spanać, pasulj, kurkuma, a značajan je i unos vitamina C i omega-3 masnih kiselina – navodi naša sagovornica u svojoj knjizi "Post kao put u život - hrišćanski post kao metod prevencije i liječenja dijabetesa, ateroskleroze i kancera", koju je napisala sa prof. dr Vladimirom Vukašinovićem sa Pravoslavno - bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Pacijentima sa hipotireozom sajvetuje se unos plave ribe, morskih plodova i školjki.

- Preporučuje se veći unos žitarica, integralni pirinač, orašasti plodovi i suncokretove sjemenke. Od voća je važno unositi argume ( limun, pomorandže, mandarine), banane, jagode i šljive, a od se posebno ističe značaj povrća šargarepe i paprike. Savetuje se korišćenje maslinovog ulja i zelenog čaja. Kokosovo ulje stimuliše produkciju tiroidnih hormona, pomaže u smanjenju holesterola i smanjenju težine kod osoba sa hipotireozom – kaže dr Dimitrijević Srećković.

U posljednje vrijeme sve se više koristi aronija koja pored mnogih ljekovitih svojstava reguliše i rad štitaste žlijezde.

- Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa i moćan je antioksidans. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Bogata je mineralima - kalcijumom, kalijumom, molibdenom, gvožđem, manganom, fosforom i jodom. Aronija reguliše optimalan rad i izlučivanje hormona štitaste žlijezde – ističe doktorka.

Ne propustite